tirsdag 9. oktober 2012

Har du lyst til å prøve vannkefir?

Vannkefir er en probiotisk drikk som gjør godt for både store og små. Her i huset elsker mor og lillemor vannkefir, mens en av storebrødrene elsker å spise vannkefirkornene "naturell" (!).  Vannkefir smaker som litt tam sjampis, men du kan ha i frukt og eller bær for å lage vannkefir av mange forskjellige smaker. Favoritten her hjemme er vannkefir med mango og bringebærsmak. Namnam! :) Hvem kan motstå en sunn og forfriskende drikk som virkelig gjør godt for kroppen? Vannkefir = ♡

De gode bakteriene, probiotika, er viktige for å holde tarmfloraen i balanse og for å unngå overvekst av de dårlige bakteriene. Probiotika er derfor virktig for å opprettholde en god helse.  I tillegg inneholder vannkefir vitaminer, mineraler, aminosyrer og enzymer, har en rensende effekt på leveren, støtter immunforsvaret, reduserer søtsug og har en beroligende effet på nervesystemet. Vannkefir er også bra for dem med problemer med Candida. Det sies også at det skal ha gunstig effekt på autoimmune sykdommer og ME. I tillegg smaker det det supergodt!

Tidligere knasket jeg probiotika, men nå har jeg sluttet med disse svindyre tilskuddene og drikker heller vannkefir og spiser annen fermentert mat. Av og til føler jeg med som "nutty professor" det jeg står og rører og blander på kjøkkenbenken! :) hehe!



Vannkefirkorenen mine fikk jeg av Kristine, og etter at de kom i hus her har de formert seg i en svimlende fart! Det er grenser for hvor mange satser med vannkefir jeg kan ha stående, så nå er det min tur til å "pay it forward"!

Her er basisoppskriften på vannkefir:
❀ 1 liter vann
❀ 4 ss rårørsukker
❀ 2 ss vannkefirkorn
❀ 1/2 sitron (skjær vekk det ytterste på skallet dersom den ikke er økologisk)
❀ En neve rosiner eller annen tørket frukt. Jeg liker best å bruke rosiner og synes det gir best smak. Dessuten er rosiner enkelt å få tak i og man trenger ikke tråle spesialbutikker eller bestille fra det store iHerb-land.
❀ Evt tilskudd av mineraler (eggeskall, natron, uraffinert havsalt/himalayasalt). Mine får tilskudd av og til, for variasjon.

Ny sats med vannkefir på benken

Her har rosinene steget til topps og vannkefirkornene er på heisaturer opp og ned i glasset.

Bland sammen i en glassbeholder som rommer mer enn 1 liter. Det må være litt luft på toppen. Jeg bruker store norgesglass arvet fra farmor. Sånne kan du finne på Fretex eller loppemarked. Ha på en klut/finmasket stoff med strikk rundt. Vær forsiktig med for lite luft/tett lokk. Da kan du nemlig risikere en aldri så liten "eksplosjon"! La stå på kjøkkenbenken i 24-38 timer, alt etter hvor sur du ønsker at smaken skal bli. Prøv deg fram å se hva du liker best. Det vil da ha dannet seg bobler i drikken og du vil se at frukten har lagt seg på toppen av beholderen.
Fjern sitron og tørket frukt med en finmasket sil. Vannkefir liker IKKE metal. Jeg bruker denne silen fra ebay. Du kan bruke nøttemelkspose til du skaffer deg en sil.

Jeg lar den ofte stå på kjøkkenbenken i 24 timer, fjerner sitron og frukt for så å ha i frukt/bær og lar den stå 24-48 timer i kjøleskapet for å fermentere videre. Da får den kjempegod frukt/bær smak. Her er det bare å bruke fantasien - mango, epler, mandariner, bringebær, jordbær, ananas, papaya osv osv. Av og til bruker jeg også lime i stedet for sitron. Det er moro å eksperimentere! :) Jeg anbefaler at du jobber deg opp en liten kvote med kefirkorn før du begynner å eksperimentere, så har du en liten back-up om det skulle gå skeis. Ellers er det bare å eksperimentere av hjertens lyst!

Andre fermentering med mango
Når du har fått kornene i hus tar det gjerne et par runder for de er helt i form og de må tilpasse seg sin nye eier. Når du har fått vannkefirkorn til overs kan du enten fryse dem, gi dem vekk eller spise dem. Min sønn elsker å spise dem. Les ellers Kristine sitt informative innlegg om vannkefir

Jeg har som sagt et lite lager med kefirkorn. Om du bor i Bergen kan du komme og hente kornene kostnadsfritt hjemme hos meg. Ellers sender jeg korn i posten mot porto + eksp. Send meg en mail på frokenbittersot@gmail.com om du også vil prøve vannkefir! :)


22 kommentarer:

  1. Ja, dette har jeg faktisk kjempelyst til å prøve! Men jeg skjønner ikke helt hvordan det fungerer. Formerer kornene seg? Eller hva skjer? :P

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja de formerer seg! Er det ikke fascinerende? :D

      Slett
  2. Så flott innlegg!! Dette synes jeg var veldig nyttig og godt forklart! Jeg har liksom aldri forstått meg helt på prosessen :)
    Jeg har veldig lyst å prøve meg, men tror ikke dette er tiden for det, for min del. Jeg får holde meg til kjøpe-komboucha enn så lenge :)

    SvarSlett
  3. Gleder meg til å prøve de jeg fikk av deg i går :)

    SvarSlett
  4. Ja vannkefir smaker GODT!!! Morsom at du har kommet til "pay-it-forward" stadiet! Kanskje jeg skal teste ut selve vannkefirkornene på de store barna også. Så kan jeg redusere handelen på iherb enda litt:) Fint innlegg du har laget!

    SvarSlett
  5. Svar
    1. Da må du sette det på to-do-listen! :)

      Slett
  6. Flott innlegg:) Var på kurs hos Gry som driver "frajordtilbord" bloggen og fikk med vannkefirkorn derfra. Fikk ikke helt dreisen på det, og kornene endte i søpla :( Har veldig lyst til å prøve igjen. Jeg vil veldig gjerne "kjøpe" noen vannkefirkorn :)

    SvarSlett
  7. Spennende! Dette har jeg lyst til å prøve! Hadde vært morsomt å se om de overlevde postgangen fra Norge til Nicaragua :)
    Ha en fin dag!

    SvarSlett
  8. Jeg har veldig lyst til å prøve dette!:) Så spennende! Jeg sender deg en mail jeg.

    SvarSlett
  9. Hei :)

    Jeg leste på bloggen din at du har noen ekstra kefirkorn å gi bort? Har du det fremdeles? Jeg er veldig interessert i å prøve dette :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Siri! Send meg en e-post så fikser vi det :)

      Slett
    2. Hei.
      Har du mer igjen av Kefir korn? Hva tar du for dem? Frakt? På forhand takk for svar.


      mvh

      Olaug Solberg Skår
      olaugssk@online.no

      Slett
  10. Hei! Jeg tenkte faktisk på deg mens jeg var på ferie i Uganda, vi bodde noen dager på en øy i Victoriasjøen, der en av aktivitetene var at man kunne dra på en fabrikk som lager palmeolje... Tror den tilhørte Crisco. I Uganda er palmeolje vanlig, det brukes som smør og til å steke i. Det er billig, og trenger ikke stå i kjøleskap, viktige kriterier i et fattig land der majoriteten ikke har innlagt strøm. Og der man har helt andre ting å bekymre seg over enn om det er litt usunt det man spiser. det gjør det desto viktigere at vi i vesten, som kan ta oss den luksusen, styrer unna denslags produkter!

    SvarSlett
    Svar
    1. Uganda var et eksotisk feriemål! Heldigvis begynner det å bli større bevisstgjøring rundt palemolje her hjemme, og flere av de store matprodusentene har valgt å droppe palmeolje i sine produkter. Men, det er en da en lang vei å gå!

      Slett
  11. Jeg har satt kornene jeg fikk av deg i glass, og har nå stått der i snart 24 timer. Jeg ble nesten litt bekymret, for disse kornene ligger helt stille i bunnen, de flyr ikke opp og ned... Er det noe galt med de da tro?? Eller trenger de noen omganger for å komme seg som du sa?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Silje. Kornene ligger stort sett i ro, så jeg tror ikke du trenger å bekymre deg. Mine korn brukte 2-3 omganger før de var blitt "husvarme". Hvordan går det med kornene i dag?

      Slett
    2. Ok. Skal det lukte gjær? Det er jo den prosessen som skjer, men syns jeg leste noe om at de kornene ikke skulle lukte gjær? Jeg leste at man kunne gi dem et spa med vann, sukker osv i kjøleskapet noe dager om de ikke var helt friske. Så der står de altså nå. Men da skal jeg prøve igjen. Veldig fint med litt veiledning altså:)Det blir mye lettere når de har blitt litt husvarme sikkert:)

      Slett
  12. Hei :) Er det mulig å få kjøpt noen kefirkorn ?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Elfrid. Send meg en mail på frokenbittersot@gmail.com :)

      Slett
  13. Tusen takk snille du :)
    Mail avsendt!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...