Jeg har bestemt meg. Jeg skal leve et liv fri for palmeolje. En umulig oppgave? Kanskje, men jeg skal gjøre et forsøk.
På Wikipedia leser jeg at 14 av 15 norske matvareprodusenter Forbrukerinspektørene var i kontakt med i 2009 produserte varer med palmeolje uten å oppgi det på pakningen, men istedenfor «kamuflere» produktene med generelle ord som vegetabilsk olje eller vegetabilsk fett. Mange går ut i fra at vegetabilske oljer er sunne uansett hvor de stammer fra, men fettsammensetningen i palmeolje er svært uheldig og øker kolesterolkonsentrasjon i blodet. Ikke bra for kroppen med andre ord. Allikevel bruker den uskjelte oljen i hyppig i matvarer, til og med babygrøt. Les mer om dette på NRK sine nettsider HER (mer om dette senere). Men har du tenkt på at det ikke er bra for miljøet heller?
De færreste er klar over at flere av de vanligste dagligvarene inneholder en planteolje som kan bety slutten for store deler av verdens regnskog. På Regnskogfondet sine hjemmesider kan man lese:
Palmeolje finnes i margarin, kjeks, babygrøt, såpe, potetgull, supper, sauser, frokostblandinger og en hel rekke andre varer som er vanlige i norske husholdninger. I tillegg produseres biodrivstoff av palmeolje. Men hva er det med denne oljen som er så besværlig?Palmeolje utvinnes fra palmefrukten. Palmetrærne dyrkes i enorme plantasjer i mange regnskogsland, spesielt i Asia. Etterspørselen etter den billige palmeoljen har gjort dette til en stor eksportvare for land som Malaysia og Indonesia. Årlig hugges og brennes enorme områder med regnskog for å plante oljepalmer.
Les mer om den utrydingstruede orangutangen HER.Etablering av oljepalmeplantasjer er i dag den viktigste drivkraften bak avskoging i begge disse landene. Oljepalmeplantasjene fortrenger tusenvis av plante- og dyrearter. Det fantastiske dyrelivet, med orangutanger, nesehornfugler og villsvin forsvinner. Skogene på Borneo og Sumatra er eneste tilholdssted for orangutangen, men oljepalmeplantasjene har gjort det svært vanskelig for disse fruktspisende apene å klare seg. Orangutangen er i dag utrydningstruet.
Foto: Regnskogfondet
Vestens etterspørsel etter palmeolje er økende, og vårt behov for oljen ser ut til å
være umettelig. 11 tusen tonn av oljen finner veien til Norge hvert år (SSB 2009), og hver nordmann får i seg ca 3 kg palmeolje hvert år. Norske matvareprodusenter holder tett om hvor de får oljen fra og nekter å oppgi informasjon om sine leverandører.
Palmeolje er billig, og "miljøvennlig" drivstoff basert på oljer øker etterspørselen ytterligere. Ettersom planasjene har begrenset levetid og det er svært kostbart å restaurere området, blir nye områder hugget ned.
Foto: Greenpeace
Indonesia er nå på tredjeplass på listen over de landene i verden som slipper ut mest klimagasser. Den massive avskogingen er hovedårsaken til de høye utslippene.
Jeg har selv bodd i Malaysia og opplevd avskogingen på nært hold. Brenning av regnskogen på Sumatra for å tilrettelegge for plantasjene førte til store forurensinger over store områder, og luften var uutholdelig i flere uker. Alt var dekket av tjukk røyk og det var sikt på mindre enn 10-20 meter. Vi bodde i 17 etasje i et condomenuim kompleks, og kunne ikke engang se bakken.
At jeg skal unngå palmeolje i maten er en ting - det tror jeg at jeg skal klare. Men i husholdningsartikler, sminke, såpe, shampoo og andre ting i skapet på badet blir vanskeligere. Men jeg skal nok klare det også! :-) Ønsk meg lykke til!
Hei
SvarSlettKan jeg få lov til å poste dette som gjesteinnlegg på bloggen min? Jeg syntes du skriver veldig bra og det er et viktig tema.
Hilsen
Maria
Hei Maria
SvarSlettSå bra at du også synes dette er et viktig tema! Det er klart du kan poste dette på bloggen din. Det er jo derfor jeg skriver om dette, for at flere skal bli oppmerksom på problemet og bry seg! :)