tirsdag 6. desember 2011

Den skitne hemmeligheten

Jeg er nå i  min fjerde uke av mitt palmeoljefrie liv. Jeg tror jeg er der helt når det gjelder mat og hva jeg spiser, og nesten når det gjelder hud- og hårpleie og kosmetikk. Husholdningsprodukter blir det neste store hinderet. Å unngå palmeolje i matvarer er forholdsvis enkelt. Regelen er å unngå matvarer med deklarasjon vegetabilsk olje/fett og emulgator E471. E471 er et syntetisk fett som er inneholder glyserol og fettsyrer, hentet fra planter eller dyr. E471 er ofte sammensatt av palmeolje, og er et tilsetingstoff brukt i blant annet sjokolade, blant annet i Toblerone (til min kjæres store fortvilelse :(  Heldigvis er det fleste norske sjokolader ok! :)


Listen over produkter som inneholder palmeolje finner du HER. Merk: den er ikke fullstendig uttømmende, men jeg oppdaterer den etterhvert. Har du innspill, send meg gjerne en kommentar! :-)


Palmeolje er kosmetikkbransjens skitne lille hemmelighet. Sannheten er at  nesten all shampo, såpe, kremer osv inneholder palmeolje. Omfanget er så enormt at det er svimlende. Jeg ante ikke da jeg begynte med dette at det skulle bli så vanskelig!

Jeg forsøker å finne gode alternativer til produkter med palmeolje, men det er jammen ikke enkelt. Til og med produkter som er svanemerker inneholder palmeolje, det samme med produkter som blir anbefalt av Grønn Hverdag. Foreløbig er det kun Weleda og Grønn Såpe som er trygt, men jeg jobber med saken å finne flere alternativer.


Hva har Bodyshop, Clinque, Lancome, MAC, Revlon, Extra, Palmolive, Vanish, Maybeline, Max Factor, KitKat, Ritz, Johnson & Johnson, Olay, Ben & Jerry's, Maltesers, Herbal Essences, Dove, Gilette og Pringles til felles? De bidrar alle til nedhugging av regnskogen!

Bodyshop skryter av at de ikke tester ut produktene sine på dyr, men hva hjelper det når de bruker palmeolje som fører til utrydding av orangutang og tiger?


Det er jo ganske bortkastet at regnskogen skal forsvinne på grunn av såpe...!

Foto: Regnskogfondet

9 kommentarer:

 1. Oj så spennende og selvsagt skal dette følges! Kanskje jeg t.o.m. blir påvirket(noe som allerede har skjedd..) For hvorfor ikke? Hvorfor skal vi ikke ta vare på moder jord og hennes herligheter?
  Heia deg! Og takk for informasjon som er nyttig :)

  Klem <3

  SvarSlett
 2. Takk for masse god info! Du påvirker- og det er bra:)

  SvarSlett
 3. Fin blogg :-) Vi har nok mange av de samme standpunktene! Jeg bruker Aubrey Organics og Avalon Organics. Kan anbefale ekte shea smør som såpe - huden har aldri vært så myk :-)

  SvarSlett
 4. Hei!

  Fant ikke noe mail adresse. så skriver de like greit her1 :)  Så at du var et grønt menneske og hadde interesse for miljøet.  Derfor lurte jeg på om du vil bli med på en unik mulighet.  Driver med et prosjekt som markedsfører co2 kvoter, dette vil si at man kjøper seg co2 nøytral. (Vi produserer jo co2 hele tiden, f.eks bilkjøring, eller bare 2 søk på google bruker like mye energi som man kan varme en kopp te med. ca 7 mg co2.) Det eneste vi vet tar opp co2 er treer. Så vi planter så mange treer som kan ta opp så mye co2 du bruker på et år.  Plantingen skjer i Zambia, så håpet er at vi gjevner ut litt av våres co2 forbruk. Med dette prosjektet hjelper vi og lage arbeidsplasser i Zambia og bidrar til lokalmiljøet der!  Alle tenker det hele tiden; det jeg gjør har ikke noe virkning i det store bilde. Men gjør alle litt utgjør dette en forskjell!  Pluss en stor gulerot med dette, er at du kan få en inntekt ved å gjøre noe godt for miljøet! Er du flink, kan du ha dette som en fast jobb, eller bare en ekstra inntekt ved siden av studiene/jobben.  Du som blogger kan markedsføre dette gjennom bloggen f.eks!

  Syns du dette virker som noe for deg, ta gjerne kontakt!  Sjekk ut denne filme:

  http://www.youtube.com/watch?v=Xyd-vgPQyZA  Og linken til hjemme siden:  www.ausante.com

  Mvh

  matsaleksandersen@gmail.com

  SvarSlett
 5. takk for tips! jeg har brukt Weleda til barna og Skin Food (heter det det?) til meg selv og er foreløpig fornøyd. Når jeg leser dette får jeg lyst å fortsette, da er det verdt det lille ekstra det koster i forhold til de billigere variantene.

  SvarSlett
 6. Fint innlegg! Mange av firmaene du lister opp tester også produktene sine på dyr. I de aller fleste tilfeller kan man konkludere med at firmaene er ute etter å lure forbrukerne som ikke sjekker opp hva de betaler for. Flott at du tar avstand fra palmeolje. Grusomme greier, det der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Palmeolje er fæle greier. Det er så tragisk at det er i ALT! Dyreforsøk er også noe som er vanskelig å unngå. Dessverre lar vi oss lure og bedra...

   Slett
 7. Sjekket Lush (lushnorge.no)? Alle mine produkter er derifra, hadde blitt overrasket om de brukte palmeolje :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lush bruker ikke palmeolje i ren form, men bruker ingredienser laget av palmeolje. Med andre ord: de er ikke hverken bedre eller værre enn sine konkurrenter..... Dessverre :(

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...