tirsdag 29. november 2011

Kjøttfri mandag - Thailandske kokosgrønnsaker

Siden 1989 har kjøttforbruket vårt mer enn doblet seg. Sammenliknet med fremstilling av grønnsaker er kjøttproduksjon svært ressurskrevende. Hele 18 prosent av de globale klimagassutslippene stammer fra matproduksjon basert på dyr. Om du én dag i uken bytter ut en kjøttmiddag med en vegetarrett, kuttes dine CO2-utslipp med 170 kilo i året. Gjør alle Norges innbyggere dette, tilsvarer det utslippene til 360.000 biler! (kilde: Miljøfakta)


Derfor har vår familie besluttet å innføre kjøttfri mandag. Selv var jeg vegetarianer i flere år, men da jeg ble gravid med tvillingene for 8 år siden, fikk jeg kjøttcravings jeg ikke klarte å motstå :-o  Og da var det ingen vei tilbake for min del... Selv har jeg en mann som er veldig glad i proteinene sine, så det var med en smule rynking på nesen han godtok at han skulle bli vegetarianer 1 dag i uken! :-) Men kompenasjonen er at hver mandag blir det skikkelig GOD og spennende veggismat laget fra bunnen (hvor alternativet kanskje ville vært noe så kjedelig som kjøttdeig med spagettisaus).


Denne mandagen ble det thailandske kokosgrønnsaker. NAMNAM! Hele familien, til og med lille Snuppelupp, som er skeptisk til det meste av middagsmat, synes at dette var storveis! :-)


Prøv selv sånn:


1 ss olje (vi brukte rapsolje)
2 små løk, skrellede og skåret i små båter (jeg finhakket dem for å kamuflere dem for kidsa som er skeptisk til løk)
1 ts malt spisskummen
150 gram blomkål i buketter
1 middels stor, rød paprika, hakket
2 selleristilker, i skrå skiver (jeg hakket dem mindre, igjen for å "kamuflere" for skepiske smågutter :-O )
200 g revet gresskar (jeg klarte ikke å oppdrive dette noen steder, så jeg droppet dette)
2 1/2 dl kokosmelk (jeg brukte Santa Maria økologisk)
2 1/2 dl grønnsaksbuljong (Maggi sin er den eneste uten palmeolje, her brukes det olivenolje som eneste fettkilde)
1 ss søt chilisaus
150 gram brekkbønner 
1 ss frisk koriander, finhakket


Vi slengte i en halv brokkoli også siden guttene er veldig glad i brokkoli.


1 Varm oljen i stekepanne eller wok. Ha i løk og spisskummen og stek på middels varme i 2 min til løken er gyllen
2 Ha i blomkål og rørestek på sterk varme i 2 min. Ha i paprika, stangselleri og gresskar og stek videre i 2 min til grønnsakene er nesten møre,
3 Hell kokosmelk, buljong og chilisaus i pannen og gi det et oppkok. Sett så ned varmen og la det koke uten lokk i 8 min eller til gfrønnsaken er så vidt møre. Knip bønnene og brekk dem i to. Ha dem i pannen sammen med frisk koriander. La retten stå til den er gjennomvarm. Server med ris (vi brukte I ♥ Eco Jasminris fra Ica).


Kjempegodt, og lettvint! Kun 20 min tilberedelse og 15 min koke/steketid.
Før tilsatt kokosmelk
Etter tilsatt kokosmelk

4 kommentarer:

  1. Mmmm..Skal prøves! Jeg bruker kokosmelk i middagene 1-2 ganger i uken, og familien elsker det!
    Hihi..* Kjenner igjen den kamuflerings-biten ja;)

    SvarSlett
  2. visste ikke at Magi vat uten palmeolje. Bruker Naturata, økologisk, men litt dyr kanskje. Fås på store matbutikker.

    SvarSlett
  3. Maggi var det eneste jeg fant på Ica uten palmeolje. Pleier å unngå Maggi (Nestlè) ettersom de er storforbrukere av palmeolje i andre produkter. Takk for tipset om Natura, skal skjekke det ut neste gang! :-)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...