torsdag 21. juni 2012

Miljøgifter

Vi blir hver dag utsatt for tusenvis av kjemikalier, hvorav 3000 kjemikalier blir tilsatt maten vår. I tillegg kommer kjemikalier og miljøgifter i klær, sko, leker osv. Over 1000 nye kjemikalier blir introdusert på markedet hvert år. Ganske skremmende og overvelmende tall! I tillegg hoper de seg opp i kroppen til dyr og mennessker gjennom en prosess som kalles bioakkumulering. En person kan ha mellom 400 og 800 kjemikalier lagret i kroppens. Enda vet vi ikke omfanget av skadevirkningene mange av disse kjemikaliene har, og den såkalte cocktaileffekten, dvs samvirkingsmekaninismer hvor to eller flere giftstoffer gir andre eller sterkere skader enn de gjør hver for seg. Forskning viser at flere av disse kjemikaliene kan føre til blant annet kreft, nevrologiske sykdommer (Parkinsons, Alzheimers, depresjoner, ADHD etc), hormonelle enderinger, reproduktiver vansker, ME, migrene, overvekt, muskulæreproblemer, problemer med synet, allergier, astma osv osv.

Det er nesten umulig å få en oversikt over alle miljøgiftstoffene, men noen av de mest vanlige kjemikaliene vi er utsatt for er
Asbest - ble brukt som isolasjonsmateriale i hus fra 50-70 tallet og finnes fremdeles i drikkevannsrørene i store deler av Norge. 
Klorin - en av de mest brukte rengjøringsmidlene. Fører blant annet til irritasjon i luftveiene.
Kloroform - dannes når klorin blir blandet med vann. Kan blant annet føre til kreft og lever- og nyreskader.
Tungmetaller som arsenikk, kvikksølv, bly, aluminium og kadium. Finnes blant annet i leker, vaksiner og byggmaterialer.
Kunstgjødsel og insektsmiddel. Finnes i konvensjonell mat og kan føre til blant annet kreft, Parkinsons og nerveskader.
Pflalater - brukes for å forlenege livet til parfyme og for å gjøre mykgjøre plastikk. Plastflasker, plastfolie, plastleker og andre produkter laget av plast kan ikke holde pflalater. Pflalater forstyrrer hormonbalansen og er spesielt farlig for barn. Pflalater er ikke tillatt i babyflasker.

Det er umulig å unngå disse miljøgiftene helt ettersom de der i vann, luft og jord, men man kan gjøre sitt for å bli minst mulig utsatt for disse giftene. For å unngå miljøgifter kan man spise økologogisk mat, velge økologiske kosmetikk, parfyme og hud- og hårpleie, stille spørsmål til produsentene vedrørene miljøgifter i produkter, velge treleker til barna, redusere bruken av plast og levere inn farlig avfall og ikke kaste det i vanlig boss. Det værste synes jeg er bruken av tungmetaller i leker - hvorfor MÅ Fisher Price, Playmobil Sanrio (Hello Kitty), Mattel (Barbie, Disney, Hot Wheels) og andre lekeprodusenter bruke miljøgifter i lekene de produserer? Å skaffe seg en oversikt over dette er så og si umulig. Healty Stuff er en amerikansk nettside som tester blant annet leker for miljøgifter. Jeg synes det er fælt å tenke på hva barna mine blir utsatt for.

Underkastelsen er en svensk dokumentar som tar for seg miljøgifter, og burde være et must for alle å se. Les mer om miljøgifter her. Vi er forbruker uten kunnskap og lar oss lure!

Jeg har i dag begynt en 7 dagers raw food detox. Ordet detox kommer av det engelske ordet detoxification og har som formål å rense kroppen for gift- og avfallstoffer. Dårlig kosthold, stressende livsstil og kjemikalier gjør at vi kommer ut av balanse, og en detox vil hjelpe kroppen å skille ut giftstoffer og komme bedre i balanse. De neste dagene skal jeg kun spise raw food og store deler av kuren består av grønne juicer. Dette er min bibel de neste 7 dagene! :)


3 kommentarer:

 1. Miljøgifter er så skumle greier! Og det verste er, som du sier, at de er overalt i alt mulig! Best å gjøre så godt man kan for å unngå de iallefall!
  Så utrolig spennende med detox!! :D Dette gleder jeg meg til å høre mer om, håper du oppdaterer oss :) Lykke til! Og god helg<3

  SvarSlett
 2. Skummelt! Jeg så underkastelsen for en stund tilbake og jeg synes det er sikkelig skremmende.. Jeg prøver å velge økologisk så ofte jeg kan! Lykke til på detoxkur!

  SvarSlett
 3. Syns det er skummelt med alt som blir puttet inn i alt mulig. Prøver å unngå det bevisst, og vere bevisst på kva ein velger, men det er jo overalt! Tenker jo egentlig spesielt på jentene, og kva dei får i seg.

  Dinosaurene er dessverre kjøpt i Irland, og veit at broren min tidlegare har kjøpt det i Finland. men vi prøver å finne ut om det finns i Norge også for dette var mange timar med tolmodighet og moro. Dei må vel ha noko slikt på eit museum eller noko slikt.

  Lykke til med detox kuren, høres veldig spennande ut.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...