mandag 3. september 2012

Grønn start på uken

Bloggingen min har hatt en treg start etter sommerferien, av flere grunner. Etter å ha kost meg hjemme med lille Snuppelupp har jeg begynt å jobbe igjen, og med jobb, tre barn og tusen andre prosjekter har bloggingen blitt tilsidesatt. I tillegg har jeg fått en hofteskade som gjør at jeg trener i flere timer hver dag. Derfor har jeg ikke vært så flink å kommentarer på andres blogger eller svare på kommentarer her inne heller, men jeg skal forsøke å finne en passende balanse og håper at jeg kan etterhvert trappe litt ned på treningen også :)

I det siste er jeg blit veldig opptatt av syre/base (acid/alkaline) balansen og prøve å spise og drikke mest mulig basisk. Det finnes mange lister på hvilken mat som hører til hvor, men kort oppsummert kan man si at halv- og helfabrikata, brød, sukker, salt, kjøtt og kaffe er syredannende og grønnsaker, frukt, spirer og urter er basedannende. Dersom man har for mye syre i kroppen kan dette gi grobunn for sykdommer og helseplager, mens basisk mat hjelper kroppen å holde seg frisk og sunn. Ideelt bør man ha et kosthold bestående av 70-80% basisk mat og 20-30% syredannende mat.

Så...i dag startet jeg dagen med en basisk bombe :) Smoothien slo også an hos lille Snuppelupp!

Basisk grønn smoothie
2 modne pærer
En stor håndfull grønnkål
5-6 mynteblader (kan sløyfes)
0,5-1 dl kokosvann (etter ønsket konsistens)
Ved siden av smoothien er et glass med vannkefir. Jeg er hektet! Jeg fikk vannkefir av Kristine som skriver bloggen Gladere Barn før sommerferien og nå er det snart min tur til å pay it forward ettersom kefirkornene stortrives og vokser som bare det! :) 

God uke ønskes til alle, og husk at det er kjøttfri mandag i dag! :)

24 kommentarer:

 1. (Ble så glad for kommentaren din inne hos meg, har svart deg der :))

  Så kjedelig med skade! Håper all treningen hjelper, og at blir blir helt bra igjen snart!
  Syre og base er kjempespennende, og noe jeg gjerne skulle lært mer om!
  Så spennende med vannkefir også!! Smaker det litt som Komboucha? Isåfall vet jeg iallefall at jeg hadde likt det! :)
  Ha en kjempefin dag videre! Jeg må løpe på jobb NÅ!! Klem

  SvarSlett
 2. Så bra Ragnhild! :) det er jammen ikke lett å leve "perfekt"! ;)
  Smaken er vel så noenlunde den samme. Kombucha har jeg aldri laget selv, men vannkefir kan man jo lage kjempemange forskjellige smaker av. Hvis du vil kan jeg sende noen korn til deg i posten så kan du prøve selv. Krever litt, men er veldig moro! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åjaa, kan du det? Det hadde vært utrolig artig å prøve! Bor kanskje ikke helt gunstig til nå, med lite felleskjøkken osv, men det krever kanskje ikke mye plass?

   Slett
  2. Det krever ikke så mye plass egentlig, men de krever litt stell da. Du trenger noen glass (jeg bruker Norgesglass) og en finmasket sil i plast (jeg kjøpte min på ebay). Hvis du vil prøve og går det skeis er det ikke så farlig, da kan du få nye korn av meg en annen gang når du har bedre tid/plass. Men hvis du vil vente til en annen gang er det også selvsagt ok! :)

   Slett
  3. Kan jeg spare tilbudet til senere? Hadde vært så spennende å teste, men da venter jeg heller til en gang jeg har mer tid, plass og til jeg har fått meg en sil ;)

   Slett
  4. Klart det! Det er nok best når man har fasilitetene i orden! :)

   Slett
 3. Mmm..Den smoothien må jeg prøve! Hvor får jeg tak i grønnkål?

  Klem på deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg har kjøpt min på Meny. De har sikkert på Safari på Laksevåg senter! :)

   Slett
 4. Merklig nok satt jeg akkurat å dirskuterte viktigheten av dette med en dame tidligere i dag. Det er så viktig å skape balanse i kroppen, også på den måten. JA! Til mer grønnsaker, spirer og urter! Jeg liker også å starte dagen med en grønn juice eller smoothie. Nom!

  SvarSlett
  Svar
  1. JA! Så fint du har fått det inne hos deg forresten! :D

   Slett
 5. Kokosvann og grønt blir så godt sammen! Lenge siden jeg har tatt meg råd til kokosvann nå. Det skal jeg gjøre:P Er så deilig å starte dagen grønt. Da føler man seg så frisk og ren innvendig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lurer alltid inn kokosvann når jeg har vekt og/eller et par dollar å gå på i iHerb pakken :)

   Slett
 6. Fint innlegg :) Jeg vil også lære mer om syre/base- balanse i kroppen. Ha en FIN dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er vdlig spennende! :) FIN dag til deg også!

   Slett
 7. Klipper fra et innlegg av lommelegen:
  Svar fra legen: "Det samme gjelder dine oppfatninger om at kroppen skulle bli "basisk" av å innta et eller annet. Det er dessverre og udiskutabelt fullstendig og dokumenterbart helt feil og uten rot i virkelighet. De som har fortalt deg noe annet, snakker mot bedre vitende eller lyger bevisst, men fortrinnsvis ikke det siste, får vi håpe.
  Det kan meget enkelt dokumenteres, om man målte kroppens pH-verdi. Det er nemlig slik at kroppen er MEGET nøye regulert hva gjelder pH-verdi (sur/basisk) og tillater ikke det minste slingringsmonn, før kroppens reguleringsmekanismer regulerer den tilbake til normal og ønsket pH.
  Lunger og nyrer regulerer hypereffektivt kroppens surhetsnivå / pH tilbake til normalen, uansett hva du foretar deg. Dersom kroppen blir basisk eller sur, dvs avviker fra normal-pH, så er dette ikke forenlig med liv, og man dør.
  Der finnes ikke en seriøs lege som vil kunne bekrefte for deg de teorier og "behandlings"-metoder som du benytter her, dessverre."
  Hele innlegget kan du lese her: http://www.lommelegen.no/legesvar/meget-alternativt
  Ikke meningen å være surmaget, men det kan iblant være lurt å høre på fagfolk før man kaster seg på alle slike teorier.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Rita. Takk for kommentar og link! Blant leger er det en viss uenighet om syre/base balansen og om ubalanse skyldes sykdom eller om sykdom skyldes ubalanse. Selv er jeg av oppfatning at det er ikke alt skolemedisin kan svare på. Uansett hvordan man vrir og vender på det; fruskt og grønt er bedre for kroppen enn cola og grandiosa! :)

   Slett
  2. Hei. Skrev et langt svar på dette som forsvant grunnet ordbrekreftelsen din. Så jeg prøver igjen.
   "En viss uenighet" er det ja, men de aller fleste leger er enige med lommelegen i dette: syre/base-balansen opprettholdes av kroppen selv.
   At det finnes folk som mener noe annet er greit. Problemet mitt blir når noen skriver det så bastant som du gjør over her, og fremstiller det som en absolutt sannhet. Da bør du ha sikre forskningsresultater å vise til. Alle disse kostholdsteoriene som oppstår kan være direkte farlige når de følges blindt av folk som ikke vet bedre. Du må huske du har et ansvar når du skriver en blogg som din. Du fremstiller deg selv som ekspert på noe du slett ikke er ekspert på. Man kan mene mye om tradisjonell skolemedisin, men den er basert på grundige forskningsresultater av mennesker som er utdannet og er eksperter inne for fagfeltet. Ja, det er fortsatt mye å lære og ny informasjon kommer stadig, men i de aller fleste tilfeller lønner det seg å høre på det som er veldokumentert. "Supermat" er big business, og jeg tror det lønner seg å være skeptisk. Jeg har lest bloggen din sporadisk, og syns du har mye fine poenger, men iblant virker det som du er litt på villspor. Men du har helt rett i din siste kommentar : frukt og grønt er bedre enn cola og Grandiosa. Alt er vel egentlig bedre enn cola og Grandiosa.

   Slett
  3. Hei Rita.
   Jeg er slettes ingen ekspert, og ønsker heller ikke å fremstå som en ekspert. Kanskje jeg må prøve å ikke være så bombastisk! :) Men jeg har nok en mer holistisk tilnærming enn skolemedisinen. Jeg er enig med deg at supermat har utviklet seg til big business og jeg er totalt motstander av at såkalt supermat skal erstatte et normalt kosthold. Flere som fronter supermat (Superdamene feks) bruker kjendiser for å selge egne produkter uten å nevne med et eneste ord hvordan maten skal behandles på riktig måte (bløtlegging etc). Her er det bare salg av produkter som står i fokus. Pulver og piller kan aldri erstatte et godt kosthold! Jeg vet at det er mange som angriper syre/baseteorien som juks og tull, selv følger jeg ingen "dietter" slavisk, men prøver å spise mest mulig sunt og rent. Jeg har selv vært syk, og omlegging av kosthold har vært det som har klart å gjøre meg frisk. Mine største inspirasjonskilder er blant annet Sally Fallon og Donna Gates.
   Hyggelig at du leser bloggen min, selv om du ikke er enig i alt jeg skriver. Håper du forsetter å følge meg. Jeg setter prise på kommentarene dine og en god diskusjon! :) Og takk for at du gjorde meg oppmerksom på ordrebekreftelsen. Trodde jeg hadde fjernet den, skal se til å få fikset det.

   Slett
  4. Hei. Bare et kjapt svar nå, står på farten her. Jeg syns det står stor respekt av måten du svarer på. Jeg liker også en god diskusjon, og kommentarene er på ingen måte ment som noe angrep. Selv om jeg er uenig i en del, så liker jeg holdningen din. Men personlig er nok akademikeren i meg mer opptatt av ting det finnes faktiske bevis for. Men, som mange av mine legevenner sier, placeboeffekten er også en effekt! Med det mener vi at om det funker for deg, så er det ikke noe galt i det. Et godt og variert kosthold skader ihvertfall ikke.
   (Og ordbekreftelsen var borte når jeg skrev det forrige svaret).

   Slett
  5. Takk for hyggelig svar! Dessverre er det mange der ute som kun er ute etter å tjene penger på andres ulykke og uvitenhet. Jeg er også en akademiker og har alltid hatt en innebygget skepsis for "humbug", samtidig som jeg tror at skolemedisin ikke har svaret på alt! God helg! :)

   Slett
 8. Lykke til tilbake på jobb :-) Kan tenke meg det er hektisk! Basisk eller ikke - alt som er grønt er bra og sunt for kroppen!

  SvarSlett
 9. Det er leit å slite med skader, vet alt om det. Masse god bedring din vei! :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...