torsdag 13. september 2012

Om barn og mat i barnehager

Helse- og omsorgsdepartementet sine nettsider står det følgende: 

Mat og drikke som inntas i barnehagen utgjør en betydelig del av barns totale kosthold enten den er medbrakt hjemmefra eller tilberedes i barnehagen. De nye retningslinjene for mat og måltider i barnehagen som lanseres nå, skal være et verktøy for å sikre sunn mat i barnehagen.

Du kan lese retningslinjene HER. I retningslinjene oppfordres det til blant annet mat med lite fett i stedet for fettrik mat og margarin skal benyttes i stedet for smør! Tanken om sunn mat er veldig god, men i min bok er ikke butikkbrød, margarin, kjøttpålegg og leverpostei full av nitritt og andre e-stoffer, pasteurisert melk osv sunn mat. Jeg synes det er synd at våre søte små skal fostres opp på all denne dårlige "maten". Det er ikke de barnehageansatte sin feil at det er sånn, de er verdens søteste og snilleste og er oppriktig glad i barna. Dessverre har de ansatte ikke fått det rette utgangspunktet. Vi er kjempeglad i barnehagen vår og synes de ansatte gjør en fantastisk jobb! Det er maten vi ikke er liker så godt.

Er dette sunn mat? Bilde fra abcnyheter.no

Butikkbrød er full av hvetemel, ektra tilsatt gluten, planteoljer, e-stoffer og annet grums. Margarin er et kunstig produkt og fremstilles ved bruk av fosforsyre, lut, blekemiddel, butanol, hexan og mange flere. Det finnes også prosesskjemikalier (nikkel, bensin) og disse er ikke påbudt å nevne i innholdsfortegnelsen. Visste du forreste at margarin egentlig er grå? Den er farget gul for å lure forbrukere til å minne om smør. Tidligere innlegg om margarin kan du lese HER.

Pålegget som blir lagt oppå denne "herligheten" er full av blant annet nitritt som skal skjule den grå fargen kjøttet vil får når det oksideres samt stoppe bakterievekst. Nitritt er kreftfremkallende, og kan ved for stort inntak hindre kroppens opptak av surstoff. Pasteurisering av melk ødelegger næringsstoffene i melken og dreper enzymer. Melken blir  vanskelig for kroppen å fordøye og mange utvikler "melkeallergi". I realiteten er det pasteuriseringen  kroppen ikke tåler. Dersom man hadde gitt pasteurisert melk til en kalv, ville den dødd...

I Bergen kommune hvor vi bor har kommunen bestemt at maten i barnehagen skal serveres og lages i barnehagen. Selv om vi må betale for dette tilbudet, har vi bestemt oss for at vi ikke vil at Snuppelupp skal bli foret med denne maten dag ut og dag inn i årevis. Derfor får hun matpakke med seg hver dag. I denne er det for eksempel hjemmelaget brød med smør (nå gleder jeg meg vilt til å få upasteurisert smør fra Tidsporten) med f.eks. egg, nitrittfri pølse eller upasteurisert ost, fruktremser av eple, kiwi ol, eggerøre, noen gojibær etc etc. Hun har med seg egen drikke også gjerne nøtte/rismel, vannkefir etc - enn så lenge til jeg finner en økobonde som vil selge meg fersk melk. 

Det krever litt mer å fikse alt selv - men det er det verdt!

Og så nå når jeg har kjeftet fra meg må jeg komme med dagens glade: Da jeg leverte Snuppelupp i barnehagen i dag sa en av de ansatte til meg: "Jeg ser du av og til har med fruktremser i matboksen, er de laget i dehyrator?" Og i det øyeblikket visste jeg at jeg hadde truffet en likesinnet! Vi hadde en fin samtale om mat og hadde akkurat de samme synspunktene om mat. Det var deilig å bli forstått for en gangs skyld og ikke bare være hun hysteriske moren! :D

PS: Det er ikke meningen å gi noen dårlig samvittighet eller fremstå som en besserwisser, men dette er et tema jeg ikke klarer å la være å mene noe om! :)

27 kommentarer:

 1. Flott innlegg!
  Jeg jobber selv i barnehage og da en kommunal. Vi har så godt vi kan satt sammen de "bedre" matvarer til barna, av det som er tilgjengelig hos leverandøren. I tilegg har vi en brosjyre hvor næringsinnhold ol er oppført som alle mottar ved oppstart. Mer kan vi desverre ikke gjøre. Alt går på økonomi og uvitenhet hos kommunen og hva de velger satse på. Min drøm er at alle barnehager, kommunale og private skal ha et eget kjøkken med erfarne kokker som kan mat. Desverre ser jeg nok at dette er og blir en drøm..
  Jeg synes det er uproblematisk og flott at du sender med matpakke til ditt barn :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eget kjøkken med kokk høres ut som en fantastisk drøm! :) Før var det jo ofte slik at barnehagene hadde kjøkken med kokker, men med dårlig økonomistyring og prioritering er det vel et fåtall barnehager som har dette i dag. Jeg synes det er flott at barnehagene skal servere mat, men skulle så inderlig ønske at det var mer fokus på sunn, ren og økolgisk mat.

   Slett
 2. Innlegget ditt kunne vært skrevet av meg for noen år siden - jeg skaffet brosjyre til alle foreldre og ansatte i barnehagen med retningslinjene fra Helsedirektoratet, men neida.... De syntes jo selvsagt at jeg var hysterisk. Et av barna kunne bare ha Prim som pålegg, og dermed ble det servert til alle barna. De små likte jo selvsagt den sukra, kokte fløten som jo Prim er.
  Da jeg antydet at det kanskje bare burde være dette stakkars barnet som fikk Prim og ikke alle de andre, men neida...
  Da vi skulle velge barnehage til minstemann i år, var maten det jeg ringte rundt til alle styrerne og spurte dem ut om.
  Mange styrere prøvde å lyve og si at de fulgte retningslinjene, men på nærmere utspørring, ble det fort klart at de ikke gjorde det.
  Vi blir det vi spiser, at ikke flere skjønner det...
  Puh, kjenner jeg blir varm av å skrive om dette :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flink du var da som gikk så grundig til verks og ringte rundt til barnehagen for å skjekke!!! :) I barnehagen vår er det ikke Prim (så vidt jeg vet) men det var det i den forrige lillemor gikk i. Men der hadde vi også med matpakke. Barnehagen vår er ikke "sukkerfri" barnehage heller, men den kampen er visstnok kjempet for lenge siden, og jeg vet ikke om jeg orker å mase om det! Heldigvis er det bare på bursdager, og det er jo "bare" i snitt en gang i måneden. Så lenge kosten er god 99% av tiden, får vel man svelge et par kameler! :)

   Slett
 3. Du som tør gå enda lengre enn jeg gikk - skjønner godt du blir oppgitt. Med all den motstanden jeg møtte, tør jeg ikke tenke på det du må tåle :) Tar av meg hatten for deg som sender med mat... imponerende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har faktisk gått helt fint, selv om det ble spørsmål om hvorfor. Synes det er kjipt av kommunen at man ikke kan reservere seg mot matordningen og bli tvunget til å betale for det. Men at jeg sender med mat og drikke har vært helt uproblematisk, og nå viser de jo seg at en av de ansatte på avdelingen deler mitt syn og det gjør jo det hele litt lettere! :)

   Slett
 4. Du er flink Benedikte!! Synes det er så sååå bra du sender med datteren din mat. Jeg jobbet jo litt i en barnehage mens jeg bodde i Valdres, og var mildt sagt sjokkert over hva foreldre sendte med deg OG hva barnehagen selv serverte. Stakkars barn, det kan jo ikke forventes at de skal bli "store og sterke" på lyst brød med margarin og servelat. Uff..
  Mye av problemet er jo at folk fremdeles henger igjen, og fortsatt tror at lett-mat, sukrede yoghurt, butikk-kjøpt melk osv er sunn mat..Noe det laaangt fra er! Blir så oppgitt av det!
  Uansett, jeg synes du er fantastisk flink!! Det skulle vært flere foreldre som tok slik ansvar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å så fint sagt av deg Ragnhild! Nå ble jeg glad! :) Det er ikke alltid like lett når man har andre synspunkter enn allmennheten og blir sett på som litt sær! ;) Vi vil vel alle det beste for barna våre, men det er mye feilinformasjon ute og går, så da er det ikke alltid lett å ta de rette valgene...

   Slett
 5. I barnehagen der eg jobbar bakar vi i alle fall brøda sjølv, men ellers så er vel stort sett alt vi serverer søppelmat (i følge deg). Vi held til i ein utkant og må handle på nærbutikken, og kosten er lagt opp til å følge *normalen* med prim, fårepølse, kaviar, smøreostar osv. Eg er ikkje kjempebevisst på kva eg et sjølv, men eg har heldigvis ingen plagar pga av mitt kosthold (som eg veit om...).
  Folk er nok også ofte opptatt av at maten ikkje skal koste for mykje.
  Her putrar fårikålen i panna, og snart skal vi kose oss med den:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott at dere baker brød selv! Ingenting er som hjemmelaget brød! :) Jeg har ikke noe imot fårepølse, ost etc - men synes at det er synd at det må tilsettes så mange konserveringsmidler i den når det strengt tatt ikke er nødvendig. For dere som ikke har tilgang på annet forstår jeg at man må kjøpe den maten som er tilgjengelig. Heldigvis begynner det så smått å dukke opp økologiske produkter fri fra konserveringsmidler på Rema 1000 også. Fårikål hørtes godt ut - en av mine absolutte favoritter! Alle andre sier at de synes det lukter sånn, men jeg elsker lukten (og smaken) av fårikål! :)

   Slett
 6. Jeg er en sånn hysterisk mamma:-) Lever fint med det. Etter 2 uker i Spania på all-inclusive, fikk hele familien se med egne øyne at minstemann absolutt ikke tåler hveteprodukter. Massevis av kløende prikker på ryggen stakkar. (Spelt er vanskelig å oppdrive i ferieland) Så nå har jeg gått hardt ut ved barnehagestart. Ingen melk eller hvetemel, medbragt hjemmelaget brød, og innimellom hjemmelaget vannkefir og kefir som medbragt drikke. Vi er kanskje heldig som får eksem og magevondt av feil mat?!?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har ingen allergier eller andre "plager" av den typen mat. Men jeg merket på meg selv da vi var i Tyrkia i sommer i to uker der vi "skjeiet helt ut" ble jeg så slapp og sliten. Det tok to uker fra jeg kom hjem til jeg "kom til meg selv" igjen. Hadde liksom ikke ork til å gjøre noe. Ikke så rart når man spiser pizza med hvetebunn nesten hver dag! Nå når vanene er tilbake er også energien tilbake! :)

   Slett
 7. Stor applaus til deg!!! Vi sender også med tvillingene økologisk mat på barnehagen, også frukt til skolegutten-og til lunsj drikker di vann- melk får di endten til frukost eller kvelds.
  Økobutikken går så det "suser"- vi skal både på lokalteven og radio i høst :D folk fra fjærn og nær er flinke til å komme innom oss, og vi sender med posten så frimerka ryker.... :) ELSKER å dra på jobben!! Fordærdelig dårlig på både og skrive innlegg! og titte innom favoritt bloggerne mine, men nå måtte jeg innom deg! ;)
  Goooo og glad helg til deg og dine!!
  Stor klem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende med butikken! Skulle gjerne vært og sett på den! Når du har tid må du oppdatere litt fra butikken, gjerne med bilder! :)

   Slett
 8. Så enig så enig. "Heldigvis" er det matpakke som gjelder i barnehagen vår og da er man jo fri til å ta med det man vil uten at det virker altfor sært og rart. Skjønt de syns jo hun spiser mye "rart" da. *knegg* Melk er det eneste som serveres, men vi har med egen. Før var det alltid mandelmelk, men nå er det fersk melk som gjelder :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Må intensivere jakten etter en økobonde skjønner jeg! :)

   Slett
 9. For en koselig blogg, dog med alvorlig undertone. Men det er viktig, budskapet er så himla viktig og må nå ut til folket som er interessert. :)

  At vi nordmenn ikke stiller større krav til vår mat forundrer meg stadig vekk, det er urovekkende mye mat uten sjel og med glorete innpakning .

  :-)

  SvarSlett
 10. Det er som musikk i mine ører! og heldigvis er det flere og flere som får øynene opp for hvor viktig kostholdet er om dagen, HURRA! :)

  SvarSlett
 11. Jeg er enig i mye av det du skriver her, men når det kommer til upasteurisert melk er jeg helt uenig. Proteinene som fører til melkeallergi er like mye tilstede i upasteurisert som i pasteurisert melk. Klare bevis på helsemessige fordeler ved rå melk finnes ikke, mens det derimot finnes mange, klare bevis på farene. Forskning viser faktisk det motsatte, at næringstoffene beholdes.
  Listeria, E-coli, Campylobacter, Cryptosporidium, tyfus, tuberkulose, difteri, brucelliose er noen av bakteriene som er tilstede i upasteurisert melk. Faren for E-coli, andre EHEC-stammer og komplikasjonen hemolytisk uremisk syndrom (HUS) er spesielt stor hos barn. God melkehygiene kan redusere men ikke fjerne risikoen. Det anbefales uansett ikke til barn under 10 år. Om du skulle finne en økobonde som er villig til å selge deg melk, er det utrolig viktig at du forsikrer deg om at de praktiserer ekstremt god melkehygiene. Men selv da vil jeg si at risikoen er for stor i forhold til fordelene ved å gi det til et barnehagebarn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kari. Så lenge det stilles strenge hygiene- og kvalitetskrav til melkeproduksjonen skal ikke det være fare for infeksjoner. Mange tåler rå, fersk melk bedre enn pasteurisert melk. Når det gjelder risiko, er den hllt minimal dersom dyrene er friske, hygienen god, nedkjølingen rask og leveringstiden kort. Blant anney kan listeria overleve pasteurisering. Både upasteurisert og pasteurisert melk kan derfor bli kontaminert. Etter selve pasteuriseringen kan melken bli kontaminert under transport, lagring og under osteproduksjon. Tine påstår at melken ikke mister sine næringsstoffer under pasteurisering, men som i all oppvarmet mat forsvinner alle enzymer. Det råder mye uenighet rundt dette. Jeg anbefaller deg forøvrig å lese dette innlegget: http://liveneshage.blogspot.no/2012/02/kumelk-kan-kaseinmelkeprotein-og.html

   Slett
 12. Jeg har støtt på samme problem i en kommunal barnehage. Nå går lillemor i steinerbarnehage. De serverer økologisk mat, bruker økologiske såper og rengjøringsmidler og har leker av naturlige materialer. I den forrige barnehagen var jeg den rare moren som sendte med matpakke og kritiserte butikkbrød av typen kneipp, pølser annenhver dag og hvit pasta flere ganger i uken og ketchup på all mat. Fortsett å stå på det du tror på - det er det ingen som taper på :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fantastisk! Heldige dere! Mat er en ting, såpe og leker er noe helt annet. Høres ut som en drøm! :)

   Slett
 13. så fint at du står på barrikadene damen. Har selv dradd strikken helt ut det siste halvåret og er svært fornøyd med det (slipper lenger å tenke jaja, og gremme meg over hva mine små må spise i barnehage og på sfo).

  SvarSlett
 14. Give me a hug, lady!
  Godt du skriver om dette du også. Jeg fikk masse pepper da jeg skrev om lignende for tre uker siden. Men jeg vet at vi er mange mødre som gjør det samme!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fikk med meg at du fikk ufortjent mye pepper. Dette er tydeligvis et tema som setter sinnene i kok hos mange. Men det er bare å stå på for meningene sine!

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...