tirsdag 27. mars 2012

Miljøgifter i deodoranter

Jippi! Jeg har skikkelig vinnerlykke for tiden og har vunnet på give away hos både Nina Bakke og Ecolykke :) Det er moro! Kjæresten min er fremdeles i New York og for å få tiden til å gå de siste dagen har jeg pleiet ikke mindre enn 3 syke barn... :( Tror jeg trenger en husmorferie snart!

På lørdagens jentekveld ble naturlignok miljøspørsmål og diskusjoner rundt miljøgifter bragt opp, og vi lar oss UNDERKASTE i større eller mindre grad. Miljøgifter er kjemiske forbindelser som tas opp i næringskjedene, på land, vann og kroppene våre. Felles for dem er at de IKKE brytes ned i naturen. Giften blir i naturen til evig tid.

Bilde fra Underkastelsen
Etter diskusjonene ble noen venniner ble inspirert til å prøve deodorantfrie liv. Vanlige deodoranter er proppfulle av miljøgifter, og i Grønn Hverdags nyeste test av deodoranter blir kun 7 av 73 deodoranter anbefalt uten forbehold. I tillegg inneholder de fleste også palmeolje og det er kun en av deodorantene i testen som ikke er testet på dyr.


Vanlige miljøgifter i deodoranter:
 • Sølv brukes som antibakterielt middel. Sølv er giftig for planter og dyr som lever i vann og kan forurense vassdrag. Dessuten kan sølv bidra til utvikling av resistente bakterier.
 • Trikoslan er et annet antibakterielt stoff som kan bidra til utvikling av antibiotika-ressistente bakterier.
 • Siloksan står på norske myndigheter liste over prioriterte miljøgifter og det er påvist høye konsentrasjoner i fisk i indre Oslofjord og polarmåke på Bjørnøya.
 • Aluminium brukes som antiperspirant og kan linkes til Alzheimers og brystkreft
 • Proplylene glycol kan gi allergiske reaksjoner og lever- og nyreskader og brukes også i maling og gulvvoks
 • Parabener er hormonforstyrrene og gir overproduksjon av østrogen som igjen kan føre til kreft
Huden absorbere alt vi tilførere den og å smure armhulene sine med miljøgifter, dag ut og dag inn i 80 år er ikke vel ikke særlig fristenede. Men det er håp for de som ikke kan leve uten deodorant, og man trenger ikke å gå rundt å lukte svette. Det finnes mange grønne alternativer, blant annet deodorantene til Grønn Såpe som er helt naturlige uten både miljøbelastende stoffer og palmeolje.

Smører du deg med en krem eller bruker en deodorant som har et hormonhermende stoff, merker du naturligvis ingen virkning av dette etter en gangs bruk. Men vi blir eksponert for miljøgifter på mange områder, den såkalte cocktaileffekten. I tillegg til i deodoranter og kosmetikk, finner vi dem i hverdagsprodukter som leker, tekstiler, elektronikk, byggevarer, plastikk, sko og allværsjakker. Vi har gjort oss avhengige av miljøgiftene og virkningene på sikt vet aner vi ikke rekkevidden av...

Bilde fra Underkastelsen
 Grønn Hverdags test av deodoranter kan du lese her.

Du kan lese mer om Underkastelsen og hva du kan gjøre for å leve mest mulig uten miljøgifter HER.

13 kommentarer:

 1. Finnes det ikke en spesiell type stein som blir brukt som deodorant? Uten parfyme og greier.

  SvarSlett
  Svar
  1. Saltstein, denne blant annet: http://www.gronnhverdag.no/nor/Tester/Hudpleie-kosmetikk/Deodoranter-2012/Deodoranter-2012-Resultater/Thai-Ministift-Kristall-Deodorant

   Slett
 2. Heia,forferdelig at det lages så masse farlige produkter når man kan lagedet av naturlige produkter..legger til en link til et sted å få kjøpt salt-stein og andre naturlige deodoranter..

  http://www.nyenghage.no/Shop/List/ROLL-ON/34/1
  Hilsen Elin =)

  SvarSlett
 3. Dette er faktisk noe jeg går å småirriterer meg for om dagen... Jeg finner ikke en bra nok deodorant! Brukte krystalldeo før, og det funket en stund, men etter barn nummer to syntes jeg ingen av de miljøvennlige/helsevennlige deodorantene jeg har prøvd virker bra nok...Aaargh! Hva bruker du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har faktisk vært deofri i flere år :) luktfri også tror jeg ;P Ble inspirert da jeg så Julia Roberts på Oprah som sverget til et liv uten deo. Men jeg bruker deodoranten til Grønn Såpe av og til. Synes den fungerer kjempebra. Litt dyr er den jo, men er ganske drøy. Men jeg vet at noen kan få allergiske reaksjoner av den. Hør med dem om du kan få en prøve først - det gjorde jeg :)

   Slett
  2. Så fantastisk. Bruker ikke deo så ofte, men av og til trengs det:)Takk for tipset, tror jeg skal høre med dem om det:)

   Slett
 4. Takk :) godt vi er flere om det. da blir effekten større ;) god natta! Ps. også takk for informativt innlegg her.

  SvarSlett
 5. Jeg synes miljøgifter er skumle greier, og spesielt at de finnes så mange steder!
  Så fint at du linket til deo-testen, det var spennende å se! Jeg pleier å bruke den krystalldeodoranten fra Helsedeodoranten. Den bruker på ren hun (rett etter dusj) og er helt luktfri. Jeg er fornøyd med den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Miljøgifter er skumle saker. Det er synd det er så få restriksjoner på bruken av dem og at myndighetene gjør ingenting. Takk for deotips! :)

   Slett
 6. Hei! Jeg vil anbefale www.iherb.com. Mange supre naturlige kropp og hår produkter og diverse andre greier. Bestiller man for ikke mer enn 200 kroner slipper man unna toll :)

  SvarSlett
  Svar
  1. IHerb er fantastisk ja! :) Men prøver å finne kortreiste produkter så godt det lar seg gjøre :)

   Slett
 7. Hei!
  Takk for din kommentar på bloggen min :)
  Ja, det er flott å se at vi deler mange synspunkter (inkludert det du sier om "kortreiste produkter" i den siste kommentaren din).

  Miljøvennlige deodoranter er noe jeg vil skrive om (hvordan å lage den selv med få ingredienser) men ikke nå; jeg kan si fra senere hvis du vil.

  Jeg er kjent med "saltstein" som "alum stone". Jeg har brukt den men jeg synes ikke den er så effektiv alene som deodoranten jeg lager selv.

  Men det er mulig å kjøpe den uten plastemballasje.
  Kjøper du den, må du forsikre deg om at det er bare "alum potassium"; det finns falske steiner desverre.

  Vi leses :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...