tirsdag 13. mars 2012

Si nei til gift i maten din

Mattilsynet vil tillate mer gift i maten, og de går nå inn for å øke grenseverdiene av sprøytemidler i maten vår. Spiser du for eksempel selleri som ikke er økologisk, kan det hende du får med 67 kjemiske midler i samme jafs. Nå vil mattilsynet tillate enda flere.
Årsaken til at norske myndigheter vil gjøre som EU og tillate økt bruk av sprøytemidler, er å unngå handelshindring med flere land, som USA, Brasil, Canada, Sør-Afrika og land i Sentral-Amerika.


Det meste av forskningen på sprøytemidler handler om hvordan mennesker og miljø reagerer på ett enkelt sprøytemiddel, og i mindre grad om hvordan "cocktailen" av flere sprøytemidler virker over tid. Men det fins eksempler på forskning som sterkt indikerer at summen av sprøytemidler kan være mer skadelige enn når de vurderes hver for seg. - Risikoen er undervurdert, konstaterer Danmarks Tekniske Universitet etter flere undersøkelser. 
Utstrakt bruk av kjemikalier ikkje har vart i særlig mange generasjoner. Likevel finner vi sykdomsfremkallende rester etter disse kjemikaliene ute i naturen, langt borte fra de stedene der de ble brukt. Vil vi fortsette som forsøkskaniner?

Magasinet Ren Mat har gjort en omfattende sammenlikning av nye og gamle grenseverdier i EU-systemet. Den viser blant annet at verdiene øker for minst 36 mye brukte virkestoffer. Her er et par eksempler:

 • Grensene for godkjent restmengde av det relativt nye soppmiddelet ametoctradin øker med inntil det 500-dobbelte. Dette sprøytemiddelet brukes blant annet på druer, tomater, paprika og slangeagurk.
 • Maksimal grenseverdi for flere insektmidler i gruppen neonikotinoider øker med inntil 300 ganger. Dette er en gruppe giftige sprøytemidler som er godkjent i Norge som såkalt beisemiddel i gulrot. Her hjemme kan slike stoffer kun brukes i drivhus av frykt for at giften kan utrydde bier.
De siste årene er milliarder av honningbier blitt borte på mystisk vis verden over. En av forskernes mistanker er nå at neonikotinoidene kan være årsaken.Skriv under på kampanjen startet av Grønn Hverdag, Framtiden i Våre hender og Oikos SI NEI TIL MER GIFT I MATEN DIN.

Har du enda ikke skrevet under oppropet mot palmeolje kan du gjøre det HER.

Og en liten bønn til dere med blogg: Spre ordet!

Kilder: Grønn Hverdag, Oikos, Ren Mat

15 kommentarer:

 1. æææ, slike her ting irriterer meg slik! Skal ikke liksom mattilsynet beskytte oss da? :(((((
  Jeg skal skriver under! Flott at du sprer ordet! :)
  Ha en fin kveld :)

  SvarSlett
 2. Hjelpes meg ja... Nå har jeg skrevet under på begge kampanjene, så tusen takk for tipset!

  SvarSlett
 3. I går var jeg på global helse foredrag og ble sur på handel og i dag blir jeg suur igjen av dette. Når skal man begynne å fokusere på helse, mennesker og natur? handel handel handel.

  Flott at du tar initiativt til å informere, jeg skal forsøke å informere jeg og!

  SvarSlett
 4. Uff så fælt.. hva kan vi gjøre for å stoppe dette, da??

  SvarSlett
 5. Provoserende! Jeg har skrevet under..

  SvarSlett
 6. Fysj :( Skal straks undertegne!!!!

  SvarSlett
 7. Jeg har allerede skrevet under, men flott med en påminning om å spre ordet!

  SvarSlett
 8. Viktig budskap! Smurte innlegget ditt ut på fjessida mi!

  SvarSlett
 9. Bra du tar opp sånne saker:):)

  SvarSlett
 10. Hei. Kan jeg få lov å kopiere innlegget ditt i sin helhet og poste det på bloggen min? Jeg skriver selvfølgelig at det er knabba av av deg, at det er du som har forfattet det og så linker jeg til bloggen din. Syns bare det er så utrolig viktig å spre info som det her. Folk bør få opp øynene for hva de stapper i munnene på seg selv og barna sine....

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kakedamen. Det er klart du kan! Dette er et viktig budskap, og jeg synes det er flott at du vil være med på å spre det!

   Slett
 11. Bra du sprer ordet, jeg skal gjøre det samme! :)

  SvarSlett
 12. Hei

  Jeg tar også å kopierer innlegget ditt om det er greit?

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...