fredag 4. mai 2012

Tanker om å være grønn

Jeg har fått veldig mange fine tips for en grønnere hverdag på bloggen. Moro å bli inspirert av andre! :) Jeg prøver å leve grønt. Jeg velger økologisk fremfor konvensjonelt dyrket mat. Jeg skyr palmeolje og nå også soya som pesten. Jeg er opptatt av hva vi putter utenpå kroppen også og velger vekk produkter med miljøgifter. Jeg prøver å velge klær av økologiske materialer og kjøper aldri lenger klær av syntetiske stoffer. Jeg prøver å redusere bruken av plast. Jeg er glad i gjenbruk. Jeg er ikke supermenneske eller perfekt. Det er mye jeg jeg kunne ha gjort mye bedre. Jeg kjører for mye bil - på jobb til byn hver dag, med unger som skal hentes, bringes, på trening, spille kamp... Hverdagen ville blitt vanskelig med buss. 
Og er det egentlig så mye bedre å kjøpe økologiske varer på iHerb og fly dem over halve verden enn å kjøpe "vanlige" varer her i Norge? Og hva med raw food som baserer seg mye på eksotiske matvarer som også importeres og fraktes halve jordkloden før det kommer på butikkene her og så på mitt fat? Eller er det bedre å kjøpe norske matvarer dyrket på konvenjonelt vis?
Hva med å senke våre materielle krav og leve et liv i frivillig enkelthet? Ville du vært villig til å bo i en mindre bolig for å begrense CO2 utslippene? 
Nå har norske myndigheter besluttet å tillate EUs økte grenseverdier av 18 sprøyemidler i maten vår. Dette er en tragisk utvikling, og prisen vi må betale på sikt er skremmende. Vel 4000 underskrifter var ikke nok for norske myndigheter. Et tragisk lite tall synes jeg - hva må til for at folk skal våkne opp og innse sannheten? Enda større grunn for å velge økologisk - dette må vi som forbrukere vise at vi ikke ønsker!


Bare noen tanker om å være grønn på en fredagskveld :)
God helg! :)


23 kommentarer:

 1. Noe og tenke over!
  Jeg syns du gjør en heidundrandes innsats jeg da. Jeg kunne vært mye flinkere! Jeg har ikke lappen og dermed ingen bil, bor i en knøttliten leilighet,har blitt mer bevist ovenfor hvilke produkter jeg bruker på kroppen av såper ol. velger mest brukt fremfor nytt av klær og innbo,matmessig har jeg et forbedringspotensiale. Det skremmer meg alt som skjer med maten vår - virker som alt har blitt mer eller mindre skummelt å putte i munnen. Jeg var på et foredrag om økologisk mat hvor jeg fikk vite at i dag må man spise 8 gulrøtter for å nå vitamin inntaket til 1 gulrot i dag...! jæææsus! Jeg tror at ja, vi må skjerpe oss men ærlig talt tror jeg i mitt hode at vi er litt sent ute.

  En lang frustrasjon fra min side en fredags kveld.


  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan være mye å forholde seg til - men vi kan jo alle gjøre noe! :) Skulle likt å vært på de foredraget. God helg til deg! :)

   Slett
 2. og ja jeg mente 8 gulrøtter for å nå vitamin inntaket for 1 gulrot for 30 år siden ;)

  SvarSlett
 3. Kjempebra innlegg!
  Det er helt grusomt at staten vil ha inn 18 nye sprøytemidler. Vi får håpe at våre små blogginnlegg og grønne valg i hverdagen kan inspirere andre til å bli med. Vi får håpe at forbrukermakten blir et sterke våpen for å gjøre Norge/verden grønnere, og at våre valg nytter.
  Det er til tider frustrerende å vite mye, men ha liten makt til å skape store endringer.

  Gleder meg til å lese mer om dine tanker og valg =)Tusen takk for at du deler din kunnskap med oss!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det er frustrerende når utviklingen går i motsatt retning, og det er desto enda viktigere at vi bruker vår forbrukermakt!

   Slett
 4. jeg syns det er skummelt å leve på denne planeten. enda mer gift i maten? uff. skulle ønske økologisk mat ikke var så mye dyrere enn ann mat her i norge, og ikke så vanskelig å få tak i - alle butikker har jo ikke økologisk mat.

  SvarSlett
  Svar
  1. Utvalget begynner heldigvis å bli bedre, og Coop har lik pris på økologisk og konvesjonelt dyrket mat. Meny har ganske bra utvalg - men prisen er jo høyere da. Håper flere butikker begynner å ta inn mer økologiske varer etterhvert!

   Slett
 5. Kjenner meg godt igjen i det du skriver, vi gjør vårt beste:)

  SvarSlett
 6. Selv om det er vanskelig for alle å gjøre alt og til tider vanskelig å vite hva som er det beste alternativet, som du peker på, er vel det viktigste at vi gjør det vi får til og prøver å påvirke der vi kan. Og her går du foran med et godt eksempel og sprer både informasjon og inspirasjon på bloggen :)

  Jeg er enig i at det er en trist utvikling at det tillates mer sprøytemidler i maten. Flere av dem som det tillates mer av er også omstridte har jeg lest. Jeg skal definitivt fortsette å velge økologiske produkter!

  Ha ei fortsatt fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, så hyggelig kommentar! :) God helg videre til deg også!

   Slett
 7. Så fint innlegg! Jeg har mange av de samme tankene..
  Og jeg tenker mye på dette med Iherb. Sikkert ikke det beste. Jeg vil jo ikke slutte å bruke spirulina, chlorella, supermat, kosmitik, sjokolade osv. som jeg handler det, men jeg kunne helt klart kjøpt det i Norge isteden. Samtidig blir det så dyrt at det faktisk aldri hadde gått..

  Jeg kan virkelig ikke skjønne hvordan det kan tillates mer sprøytemidler- synes det er helt utrolig trist!
  Jeg synes du er kjempeflink til å gjøre det du kan! Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe! Og du gjør så mye mer enn folk flest!
  God helg til deg <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Å kjøpe supermat i Norge er uaktuelt grunnet prisen. Da er alternativet å ikke kjøpe det. Men jeg merker jo hvor godt kroppen min har med alle disse produktene og det ville bli vanskelig å slutte....
   God helg til deg også søte deg! <3

   Slett
  2. Ragnhild: Ikke glem at du er veganer da ;) Kjøttindustrien står for 40% mer klimagassutslipp enn all verdens transport tilsammen. Du har ingen ting å skamme deg over, selv om du gjør nada for miljøet, så gjør du fortsatt mer enn 95% av den norske befolkning ;)

   Slett
 8. Tenker også mye på det med iHerb. Har tatt litt av der noen ganger og plutselig kjøpt masse ting jeg egentlig ikke trenger(så prøver å begrense meg). Sånn er det når man har vokst opp i en forbruker-verden, da faller man tilbake i gamle spor en gang iblant. Men så lenge man er bevisst på det... Er en evig optimist jeg, og tror at verden utvikler som den skal. Det er mange som fortsatt trenger en oppvåkning, og det tror jeg de også vil få. Så bare stå på!:D

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skriver handleliste og holder meg til den (har også tatt litt av noen ganger). Og ja, det er virkig å være optimist! :)

   Slett
 9. Der satte du ord på en del av det jeg tenker på. Jeg har valgt å gå veien om mer lokalprodusert, lokale råvarer som ikke er fraktet verden rundt. Kjøper grønnsaker som er i sesong, de smaker bedre også, og minst mulig som må fraktes langt. Jeg mener miljøgevinsten med økologisk forsvinner når maten må fraktes over store avstander. Og når det gjelder raw food kan mye av det faktisk lages med andre, mer vanlige ingredienser også. Om man kjøper det på internett eller i norske butikker spiller liten rolle mener jeg, fraktes må det uansett.

  Unntak blir det selvfølgelig alltid, det er jo så mye godt som slett ikke produseres her nord. Sjokolade, kaffe, avocado, druer... Jeg mener at så lenge man i det minste gjør litt og er bevisst rundt hva og hvordan man handler, så hjelper det ihvertfall noe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Pørver å velge lokalt der jeg kan også, men hva hadde livet vært uten sjokolade for eksempel? ;)

   Slett
  2. Sant. Kan leve uten mye, men ikke sjokolade. Jeg har forsøkt. Det var ikke noe hyggelig. For noen. Da klarer jeg meg heller uten asparges når de eneste man får er fra Peru. Eller sukkererter fra Zambia. Selv om jeg er veldig glad i begge deler.
   Skal se om det ikke blir et lengre pølsemakerinnlegg en dag forresten!

   Slett
 10. Gode og viktige tanker. Alle kan gjøre litt, ingen kan gjøre alt. Jeg får også spørsmål vedrørende iherb. De fleste av varene jeg kjøper der, er varer som ikke produseres i Norge og må importeres uansett. Selvsagt kunne jeg ha latt være å bruke dem, men for meg er ikke det et alternativ. Jeg er bevisst på så mange andre ting andre ikke tenker på og tar hensyn til, og føler vel at jeg har en "kvote å gå på".

  Hvorfor har du forresten valgt å kutte soya?

  SvarSlett
  Svar
  1. Palmeolje er helt ut, og det er jo ikke sunt engang. Men soya er jo egentlig ikke spesielt sunt det heller (selv om media liker å få oss til å tro det motsatte). Bruken av soya har økt kraftig i vesten grunnet helseårsaker, dyrerettigheter og til dyrefor. Men sannheten er at regnskog i Sør-Amerika blir hugget ned for å gjøre pass til store soyaplantasjer og ødelegger dermed livsgrunnlaget for både plante- og dyreliv i regnskogen. Så sånn sett er ikke soya noe bedre enn palmeolje.
   Men - jeg spiser fermentert soya (tamari for eksempel) i små mengder. Når den er fermentert skal de dårlige egenskapene til soya bli nøytralisert. Disse soyabønnen blir også dyrket i Japan, Kina eller andre land i Øst-Asia og ikke i regnskogen.

   Slett
  2. Japanerne, som er verdens sunneste folkeslag, spiser mye soya. Og det er nettopp soya og tofu som får "skylden" for det. Men når det gjelder soyaplantasjer i regnskogen er jeg helt enig, men det er stort sett for soya som blir brukt til kraftfôr for å fôre de enorme mengdene med kjøtt vi skal ha. Så vidt jeg kjenner til, er ikke menneskenes soyakonsum en miljøutfordring?

   Slett
 11. Mange gode poenger, som jeg også har tenkt en del på. Det samme gjelder økologisk dyrking, som er bedre for helsen, men ikke med tanken på resten av verden. Mye mindre utnyttelse av plass, enn med kunstig gjødsel.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...