onsdag 15. februar 2012

Øko-logisk

Økologisk produksjon spiller på lag med naturen. Kretsløpstenkningen bygger på samspill mellom jord, mikroorganismer, planter, dyr og mennesker. Økologisk matproduksjon bidrar til lavere energiforbruk, oppbygging av organisk materiale i jord og ingen bruk av kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske sprøytemidler fører til at utslippene av klimagassene karbondioksid og lystgass reduseres. Omtrent 350 tilsetningsstoffer er tillatt i konvensjonelle matprodukter. I økologisk mat er det tillatt bare 36, altså omtrent en tidel. Ingen av de tillatte tilsetningsstoffene er kunstige farge- eller aromastoffer. Det er heller ikke tillatt med tilsetningsstoffer som er produsert ved hjelp av genmodifiserte organismer (enzymer, hjelpestoffer) eller gemodifiserte organismer i seg selv (bakteriekulturer, gjær) i økologiske matvarer (Kilde: Bioforsk). Økologiske matvarer inneholder dessuten mer vitaminer og antioksidanter og mindre tungmetaller enn mat som er dyrket fram på den "vanlige" måten. Økolgisk barnemat har vært i vinden de siste årene, men å velge økologisk har frem til nå vært dyrt og derfor utilgjengelig for mange. Rema 1000 har satt ned prisen på økolgisk frukt og grønt i Oslo som et prøveprosjekt, men det er usikkert på når vi som bor i andre deler av landet får nyte godt av dette. Coop har i hele landet nå satt ned prisen på økologisk frukt og grønt slik at den er lik "vanlig" frukt og grønt. Da er det vel ingen grunn til å ikke velge økologisk lenger? :)

Hjemme hos oss er vi nok litt over gjennomsnittet opptatt av hva vi putter i kroppen, men jeg ønsker meg enda bedre utvalg av andre økologiske matvarer også! En økologisk handleguide finner du HER.


Det finnes også abonnementsordinger for levering av økologisk mat. Oversikter finner du HER.


11 kommentarer:

 1. Aiivai jeg liker å bli informert og skal sette meg inn i handleguiden. Håper det snart blir gunstiger å være økologisk bonde, Ifølge min far bonden er dry en papir mølle utenlike og dyrt! Sånn skal det ikke være!

  SvarSlett
 2. Enig med deg Tine! Det er mange økologiske bønder som sliter. Håper at priskrig mellom butikkene øker etterspørselen av økologisk mat!

  SvarSlett
 3. Så fint innlegg, selv er jeg ganske ny på det økologiske og kunne ønske jeg kjøpte mer av det. Jeg har merket at økologiske produkter ofte er dyrere enn vanlig, klart ikke mye, men alt teller når man er student og man vil jo helst spare der det går :/ men jeg er absolutt for økologisk!

  SvarSlett
 4. Vi kjøper også mye økologisk, men velger også litt utifra de varene jeg vet er minst sprøytet etc.

  Har forresten oppdatert den posten om rawfoodveiledning, og tatt med svar til deg :)

  SvarSlett
 5. Takk for linken til abonnementsordninger for levering av økologisk mat, dette må undersøkes nærmere:)

  SvarSlett
 6. Metastudier viser at økologisk ikke har en fordel næringsinholdsmessig sett. Dvs, ikke betydelig mer vitaminer og antioksidanter. Men, den slår konvensjonell mat på alt annet. Økologisk kumelk har også en bedre omega 3-6 sammensetning.

  Veldig synd at Hipp bruker palmeolje i mye av sin barnemat, men Holle er et godt alternativ!

  SvarSlett
 7. I <3 økologisk!! Prøver å kjøpe alt jeg kan økologisk, eller iallefall norskt. Står valget mellom norske tomater og økologiske utenlandske, tar jeg de norske da :)
  God helg til deg :)

  SvarSlett
 8. Jeg velger også helt klart økologisk. Skulle ønske butikkene kunne få litt bedre utvalg (og ikke minst litt snillere priser)! Jeg fikk levert mat fra økomat her i trøndelag, ei stund. Men så begynte jeg å få så kjedelig og ensformig pakker derfra, så nå blir det heller fra utvalgte butikker her i byen :)

  SvarSlett
 9. Sv:
  Tusen takk for fine ord:):)
  Har ikke sett den filmen, men det skal jeg jammen meg:) Sannheten er tøff, mange som lukker øynene, dessverre. :(
  Takk for tips:)

  SvarSlett
 10. Økologisk vin skal visst være nydelig, men det sier seg kanskje selv, med så mange druer skal det mye sprøyting til.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...