søndag 19. februar 2012

Underkastelsen

I dagens samfunn utsettes vi for en rekke miljøgifter. Hva gjør disse kjemikaliene med oss, og hvilke effekter har kombinasjonen av ulike miljøgifter og avfallstoffer på oss?
Stefan Jarls  "Underkastelsen"  er en urovekkende dokumentar om de mange miljøgiftene vi får i oss i hverdagen. Flere av stoffene er knyttet til hverdagsprodukter, og kan spores blant annet i blodet vårt. Allikevel er dette stoffer vi vet veldig lite om, spesielt hvordan de virker sammen. Vi får høre vitnesbyrd fra 23 verdensledende professorer om den trusselen som omgir oss, og som finnes i oss, og som kan være en langt større trussel enn både epidemier, krig eller klimaendringer.

I dokumentarfilmen "Underkastelsen" måles innholdet av miljøgifter i blodet til filmskaperen, regissør Stefan Jarl, og en gravid kvinne. Prøvene viser at de har mange av de verste miljøgiftene i kroppen, som PCB, kvikksølv, bromerte flammehemmere, perfluorerte forbindelser og bisfenol A.Det er ikke slik som mange tror, at det som selges i norske parfymerier og dagligvarehandler, er gjennomregulert og utsjekket, og derfor trygt kan brukes. Regelverket på kosmetikk er kraftig utdatert. Dermed kan kosmetikkprodusenter fritt selge varer med stoffer som er skadelige, både for helsen og miljøet vårt. Flere av kosmetikkproduktene som selges, inneholder stoffer som kan skade både helsen vår og miljøet rundt oss. Sannheten er at blanding av hormon-hermende stoffer, som hver for seg er uskadelige i små doser, kan være en farlig kjemi-coctail. En kvinne blir i snitt utsatt fro 515 kjemiske stoffer om dagen, og hudkremen din kan tilføre kroppen din mer enn fukt.

Men det er ikke bare kosmetikk som er tilsatt miljøgifter. Vet du hva som er i lekene til barna dine? For leker som selges her i Norge er vel kontrollerte og regnet som trygge? Eller....? De fleste leker produseres i Asia til et marked med stor konkurranse. Ikke alle produsentene er like seriøse eller har like god kontroll med råvarer. 

Treleker kan inneholde tungmetaller og det allergifremkallende stoffet formaldehyd. Verstingstoffene krom og bly kan forekomme i leker av metall og tre, hovedsakelig i malingen og lakkenMyke plastleker og andre plastprodukter til barn kan inneholde helseskadelige ftalater og tungmetaller. Myke plastleker kan dessuten lekke klorparafiner, løsemidler eller andre helseskadelige stoffer, og klar hardplast kan inneholde verstingstoffet bisfenol A. Leker med svart gummi eller svart lakk, kan inneholde PAH (polyaromatiske hydrokarboner).

Healthy.Stuff.org har skjekket en rekke leker for miljøgifter, og her kan du skjekke hvilke leker som inneholder hvilke miljøgifter. Et kjapt søk viser for eksempel at Playmobil er en av værstingene med blant annet BPA, Barbie inneholder blant annet giftplasten PVC og ftlalater Fisher Price sine Little People beregnet på de aller minste inneholder også både giftplasten PVC og ftlalater.

I tillegg kommer alle giftstoffene vi får i oss gjennom matvarer, tekstiler, tepper, klær, sko, maling, elektronikk, husholdningsprodukter, rengjøringsprodukter, kontorrekvistita, møbler....

Alt i fra sofaen, gardinene og sengetøyet du har hjemme til pizzaemballasjen og lekene til barna dine inneholder disse kjemiske stoffene.

Alle disse giftsstoffene ødelegger genene våre, fører til kreft, hormonforstyrrelser, misdannelser, fertilitetsproblemer, allergi, astma, ADHD, overvekt ...

Underkastelsen kan du se HER. SE DEN NÅ - DEN ER KUN TILGJENGELIG FREM TIL 23.2.12Vi er storforbrukere uten kunnskap
Les forøvrig mine innlegg om giftig plast HER.


Kilder: Gronnhverdag,no, ErDetFarlig.no, HealthyStuff.org

8 kommentarer:

 1. OH nooo. dennne må jeg se, og få vondt i kroppen... Liker og hater filmer som presser deg til å se virkeligheten.

  Takk for link.

  SvarSlett
 2. Den dokumentaren skal jeg absolutt se, kanskje i kveld før jeg legger meg! Utrolig bra innlegg og det er viktig at folk tenker på dette.. jeg burde selv bli flinkere!

  SvarSlett
 3. Flott at du skrev at den bare var tilgjengelig et par dager til. Jeg hadde planer om å vente med å se den, men nå må jeg jo se den. Takk for tipset!

  SvarSlett
 4. Uff, slike ting er så skummelt altså!!! Jeg har vært veldig bevist på alt av sminke, kroppspleie, oppvarsk og vaskemidler, parfymer osv de siste årene. Men det er jo så mange ting vi er rundt hver dag som kan skade oss! Ganske så skummelt synes jeg!

  SvarSlett
 5. Det er en kjempebra film og en skikkelig eyeopener. Her i huset er vi flinke til å tenke på hva vi putter i og utenpå kroppen, men hva sofaen vår, gardinenene, madrassene, sengetøyet osv inneholder aner jeg jo ikke...

  SvarSlett
 6. Dette er viktig kunnskap, men det vanskelige er at dette er i kroppen vår allerede - det er ute i naturen - det er rundt oss overalt - og det er ingenting vi får gjort med det.
  Jeg må innrømme at jeg ble deprimert av å se på. Man må være i en modus hvor man er glad i livet, uansett ;-)

  For å bli bevisste må vi kjenne til dette, og denne burde være obligatorisk for alle å se på!

  SvarSlett
 7. Å, jeg har ikke fått med meg dette før nå... Det var veldig synd, og jeg håper jeg kan få sett den på et eller annet vis.

  Som utvikler og produsent av økologisk og naturlig hudpleie, så er dette noe som har opptatt meg lenge, og jeg føler at mange, særlig myndighetene, tar dette skremmende lite på alvor.
  Flott og viktig blogg!

  SvarSlett
 8. Så hyggelig at du liker bloggen min! :) Vi er nok over gjennomsnittet opptatt av hva vi putter i og utenpå kroppen. Her hjemme er vi store tilhengere av Lykkelig som Liten produktene, og spesielt barnehagekremen. Den brukes av både store og små! :)
  Anbefaler deg å se filmen her: http://www.underkastelsen.se/

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...