onsdag 8. februar 2012

Hjemmelaget smør

Margarin var en av de første tingene som røk ut av huset da vil kuttet ut palmeolje. Folk flest ser ut til å blande smør og margarin, men sannheten er at det er en vesentlig stor forskjell. Margarin ble laget som et subsititutt til smør og er indistruelt fremstilt, og det er en stor misoppfatning at margarin er sunne og gode greier. All margarin jeg har funnet på butikken inneholder palmeolje og på tross av dette er noe margarin er til og med nøkkelhullmerket. Hege har skrevet et infomativt innlegg om margarin og det kan du lese her.


Margarin er et kunstig fremstilt produkt, og oljen som brukes i margarin (Melange, Soft, Brelett, Vita Hjertego' osv.) fremstilles med kjemikalier som fosforsyre, lut, blekemiddel, nikkelkatalysator, løsningsmidler, bensin, metanol, butanol, hexan osv. Det finnes E-stoffer i margarin, men også prosesskjemikalier (nikkel, bensin osv). Prosesskjemikalier er det ikke påbudt å angi på innholdsfortegnelsen. Fristenede? I think not!
På grunn av lavkarbotrenden og smørmangelen bestemte jeg meg for å ta saken i egne hender og lage eget smør. Lavkarbo trenden er forøvrig en miljømessig katastofe, og lavkarbo-dietten innebærer dobbelt så store klimagassutslipp som de kostråd offentlige myndigheter gir. Å fråtse i kjøtt er ingen menneskerett!


For å lage smør trenger du 6 dl seterrømme og 1 ts salt. Jeg er ikke så glad i salt og brukte mye mindre, men snek til gjengjeld inn et fedd med hvitløk :) Ha rømmen i en mikser og la den vispe i ca 20-25 minutter til rømmen har skilt seg. Pass på ar det ikke blir så varmt at rømmen smelter. 


Press deretter ut så mye væske du kan med hendene. Denne væsken kalles kjernemelk og kan godt fryses ned og brukes som deigvæske. Elt salt evt hvitløk eller annet krydder inn i smøret. Og vips, så er det ferdig!

Namnam. Kjempegodt til og med uten pålegg! Suksess! :)

7 kommentarer:

 1. Oj, her var det mye jeg ikke var klar over. Dette må jeg lese meg opp på merker jeg. Takk for tips! Takk for hilsen inne hos meg forresten!

  SvarSlett
 2. OooO, så flink du er!!! Ikke mange som lager smør hjemme akkuart ;) Men det blir sikkert utrolig godt og jeg elsker å lage alt fra bunn!
  Margarin er virkelig ikke bra! Har heldigvis ikke spist det på mange år selv, og jeg prøver hardt å få mamma og pappa til å gå over til kokosolje og ekte smør isteden!

  SvarSlett
 3. Tror smør er det enkleste jeg noen sinne har laget fra bunnen av. Det var jo bare å sette på kjøkken maskinen og vente til den ble ferdig! ;) Mens du venter kan du jo gjøre noe annet, lage sjokolade for eksempel! ;D

  SvarSlett
 4. Hjemmelaget smør er jo superenkelt, en av de greiene folk tror er vanskelig men slett ikke er det. Skrev et lite innlegg om ferdigmat i går, jeg tror en del av de produktene vi kjøper ferdig eller som halvfabrikata, kjøpes fordi folk tror de er så mye vanskeligere å lage selv enn de er. Selv bruker vi nesten ingen slike produkter.
  Vi har tidligere brukt en del melange for å steke i, den uten melk, grunnet melkeallergi. Til vanlig bruker vi feks solsikkeolje, men iblant vil man heller steke i smør. Men vi har kommet frem til at vi skal klare oss uten. Det er jo strengt tatt bare olje som er tilsatt stoffer som herder den. Smeltes skal den jo uansett og siden den er helt uten melk er en god stekeolje et bedre alternativ. Så nå skal vi heller sette oss inn i hvilke ulike ulike stekeoljer som fungerer best til hva!

  SvarSlett
 5. Ja hjemmelaget smør er superenkelt. Men vi bruker i grunn ikke mye smør her hjemme, bortsett fra på bødskiven. Halvfabrikata er helt ut. Og så er det jo så mange spennede oljer! :)

  SvarSlett
 6. Fröken bittersöt.
  Endelig noen som skriver om noe som burde interessere de fleste mennesker. Er helt oppgitt over at all matvarer er tilsatt vegetabilsk fett. Alle bakervarer, til og med mormors flatbröd, vestlandslefser, lomper. Til og med fiskepudding, enklte pölsemerker. Ferdig vaffelröre og ferdig blandede mel til bröd, boller osv.
  Jeg tror dette er en av grunnene til at bl.a. barn blir fete. Myndighetene er så redde for at landet skal oversvömmes av gamle i årene fremover, men de som blir veldig gamle idag er mennsker som er vokst opp på kost som ikke inneholder alle
  disse tingene som puttes i maten dag. Neste generasjon tror jeg bare kan drömme om å oppnå det samme.Bruker seg kun meierismör og lager mat fra bunnen av og baker vårt egen bröd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar! Her har vi også slengt ut alle plateoljer og all halvfabrikata. Vi spiser oss syke i dette landet dessverre. Den eneste løsningen er å lage maten fra bunnen av selv og behandle råvarene på riktig måte. Mat skal være REN uten matsminke. Jo mer kunnskap man tilegner seg jo større blir trangen etter å lage alt selv!

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...