onsdag 25. januar 2012

Palmeoljeguiden - nordmenn spiser opp regnskogen

Endelig lanserer Grønn Hverdag og Regnskogfondet palmeoljeguiden! :-)


Bevaring av regnskogen er en av mine hjertesaker, og under mine år i Asia opplevde jeg denne fantastisk vakre regnskogen på nært hold. Jeg opplevde også nedbrenning av den, hvor store skader det gjorde på skogen og også hvor enorm forurensing nedbrenningen av den forårsaket. Å ikke kunne gå ut på flere dager fordi skogen ble brent ned på Sumatra 630 km fra der vi bodde. Sikt på 5-10 meter, ikke kunne puste, lunger og hals som vrenger seg. Alt for at vi skal få billig olje.


Regnskogfondet og Grønn Hverdag har kartlagt over 550 matvarer fra 19 norske matvareprodusenter, og tallene er dystre. Hele 340 matvarer i undersøkelsen inneholder den miljøskadelige og usunne palmeoljen.  Hvert år blir enorme regnskogsområder brent eller hugget for å etablere palmeoljeplantasjer. Denne oljen ender til slutt opp på matbordet til norske forbrukere, som spiser opp regnskogen bit for bit. Hittil har det vært umulig for folk å vite om det er palmeolje i maten de spiser.


Palmeoljeproduksjon er en av de viktigste årsakene til at regnskogen ødelegges. 85 prosent av all palmeolje kommer fra Indonesia og Malaysia, der avskoging er et stort problem. Verdens forbruk av palmeolje er fordoblet de siste ti årene, og dersom det fortsetter i samme tempo vil vi se en ny dobling innen 2020. Nedbrenning av regnskogen for å gjøre plass til plantasjene fører til store CO2 utslipp, og har ført Indeonesia på 3. plass over verdens land med størst utslipp. Plantasjene har begrenset levetid, og det er er ikke kostnadseffektivt å renovere plantasjene når levetiden er over. Palmeoljeprodusentene forlater dermed plantasjen, for så å ødelegge nye områder ved å etablere nye plantasjer. Palmeoljeproduksjonen truer både mennesker og dyr, og orangutangen og tigeren står i fare for å bli utryddet på grunn av den regnskogsødeleggende oljen. Krev mat uten palmeolje. Signer Grønn Hverdags underskiftskampanje HER
Det nytter - vi kan alle gjøre en forskjell!

Palmeoljeguiden finner du HER.

Foto: Wild Asia

Les mine andre innlegg om palmeolje her, og så håper jeg at det snart kommer en guide for kosmetikk, hud- og hårpleie også! 

14 kommentarer:

 1. Som om ikke palmeolje i seg selv er ille nok så blir altså regnskogen hogd ned for den, det er tragisk!

  SvarSlett
 2. Det er jammen bra det begynner å bli mer fokus på miljø- og helsekonsekvensene av palmeolje. Det virker som en bra guide.

  SvarSlett
 3. Se forøvrig FBI på NRK1 i kveld kl 19.45 (eller se den på web-tv) for en innføring i palmeoljeguiden og se konsekvensene av palmeoljeproduksjonen i Indonesia.

  SvarSlett
 4. Så bra skrevet og kjempeviktig tema... alle burde få vite dette. Vet du om rød palmeolje og palmeolje har noen sammenheng?

  SvarSlett
 5. Det bra du sprer ordet, herved signert! :)

  SvarSlett
 6. Annie: Rød palmeolje er oftest høstet fra "ville" palmetrær i Afrika eller småskala dyrkere i Colombia og ikke fra monsterplantasjer i Sør-Øst Asia. Amanprana har bærekraftig og økologisk rød palmeolje. Og så er den jo sunn, i motsetning til palmeolje fra plantasjene i Malaysia og Indonesia :)

  SvarSlett
 7. Det var virkelig på tide! Det er lenge siden jeg begynte å raide butikkene for å unngå palmeolje, men samtidig er det fryktelig vanskelig å unngå alt også!

  SvarSlett
 8. jeg blir så kvalm. uvel. enig med naturens apotek, på tide. og ikke nok med at denne produksjonen ødelegger regnskog, men oljen ødelegger oss også. så mer bevissthet! skriver under :)

  SvarSlett
 9. Åh, for et herlig informerende innlegg! Har lurt på dette, er bare så synd at det er palmeolje i alt mulig rart :( Her må man visst lage alt fra scratch om man skal være sikker.

  SvarSlett
 10. Deilig. Dette har jeg savnet å lese noe sted :) flere sv vennene mine som har spurt om palmeolje, nå kan jeg gi dem informative linker!

  SvarSlett
 11. Takk for at du pinget bloggen din! Link til dette blogginnlegget er på forsiden av Grønn & Skjønn bloggen! http://gronnogskjonn.com

  SvarSlett
 12. Kjempebra innlegg! :D Vi trenger flinke og engasjerte folk som deg i bloggverdenen :)

  SvarSlett
 13. Så utrolig bra du engasjerer deg i dette og er med og bevisstgjør rundt dette.. Jeg blir helt dårlig av å lese palmeojeguiden og se at så mye av norske matvarer inneholder dette. Vi burde skamme oss! STÅ PÅ!

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...