fredag 20. januar 2012

Sjokolade med god samvittighet

Jeg er glad i sjokolade. Veldig glad i sjokolade! Men god samvittighet får sjokoladen til å smake så mye bedre, så her er et lite tips til alle sjokolade-lovers!


Nesten all kakao som brukes i norske sjokoladeprodukter kommer fra Vest-Afrika, og på kakaoplantasjene her blir barnearbeid benyttet i stor grad. Norske sjokoladeprodusenter innrømmer at barnearbeid er en forutsetning for all norsk sjokoladeproduksjon. Freia, Nidar og andre norkske sjokoladeprodusenter bruker alle kakao høstet av barnearbeidere. Arbeiderne får svært lite betalt, ha ikkenoen sosial sikkerhet og må håndtere sprøytemidler uten noen form for beskyttelse. Det brukes machete for å skjære de store kakaofruktene løs, og det forekommer ofte sårskader.
Du kan lese mer om barn som er kakaoslaver her og her.


Foto: Aftenposten
Det aller beste for kroppen er selvsagt råskjokolade (pass på at du kjøper fair trade kakao), men ikke alle har lyst/tid/ork til å lage sin egen sjokolade, så da er fair trade sjokolade løsningen. Per i dag finnes dette ikke norsk sjokolade som er fair trade sertifisert. Fair trade kakao er litt lettere å få tak i, og jeg fant det faktisk på Kiwi her om dagen.


Jeg kjøpte nydelig økologisk og fair trade sjokolade på den økologiske butikken Reindyrka i Bergen, men slik sjokolade får du tak i på alle helsekost/økologiske butikker.
Min kjære elsker hvit sjokolade og valgte ut denne, mens jeg elsker nougat sjokolade.


Yummiyummi
Og på 1...
2...
3 så var den vekk, vekk, vekk!


Nå tar jeg bloggehelg. I helgen er det nemlig fotballcup, og tvillingene mine på 7 1/2 år er skikkelig fotballgutter. Jeg følger selvsagt stolt med fra sidelinjen. (selv om jeg synes det er litt vel tidlig å stå opp kl halv syv på en søndagsmorgen og synes det burde være forbud mot å starte kamper før kl 10.00..)


GOD HELG!

8 kommentarer:

 1. Jeg synes spørsmålet om barnearbeid er vanskelig, ettersom mange familier ikke er i stand til å forsørge seg selv ved bare de voksnes inntekt. Derfor boikotter jeg ikke firmaer som bruker barnearbeid, men er selvfølgelig opptatt av å velge produkter laget av mennesker med gode arbeidsvilkår. Det vil jo igjen gjøre de voksne bedre stilt, noe som kommer barna til gode.

  SvarSlett
 2. sv: Tusen takk for oppmuntringen :) ja, det er trøsten akkurat nå; at det går over med tid. Forhåpentligvis så forsvinner minnene om disse skriketoktene inn i ammetåka. Fin blogg du har forresten! :) God helg!

  SvarSlett
 3. Hehe sjokolade går fort her i hus også! :)

  SvarSlett
 4. Mmm sjokolade :P

  Ha en strålende dag, snuppa!

  Klemklem

  SvarSlett
 5. Heidi: Jeg tenker at vi som forbrukere har mer makt enn vi tror. Dersom vi kjøper produkter basert på barnearbeid sier vi også dette er ok. Fair trade produkter gir arbeiderne skikkelig lønn og arbeidsvilkår, og dette vil igjen gjøre barnearbeid overflødig.

  SvarSlett
 6. Nja, men sier vi at barnearbeid er OK eller at det er OK for familier i fattige land å prioritere overlevelse fremfor å føye seg etter prinsipper som vi i vår del av verden kan opprettholde nettopp fordi vi har det så godt som vi har det?

  Jeg støtter som nevnt opp om rettferdige produkter, men jeg unnlater samtidig å boikotte produkter bare fordi barn har vært involvert i produksjonen. De må få et alternativ før vi tar fra dem levebrødet.

  SvarSlett
 7. Heidi: Jeg er til dels enig i hva du sier. Vi er nok enig om målet, men kanskje ikke helt veien dit. Så lenge de store produsentene ikke setter krav til hvor råvarene kommer fra, vil situasjonen for disse fattige familiene aldri bli bedre. Problemet er at de fleste ikke får et reelt alternativ. Så lenge det er lønnsomt for produsentene å bruke barnearbeid vil det nok dessverre bestå. Derfor prøver jeg å unngå produkter hvor jeg vet barnearbeid er involvert.

  SvarSlett
 8. Veldig enig i at sjokolade med god samvittighet smaker best! Viste faktisk ikke dette om norsk kakao og sjokolade!! Heldigvis spiser ikke jeg den typen! Her går det i rå hjemmelaget, eller økologisk og fair trade kjøpe-sjokolade :) Det merket dere kjøpte er veldig godt! Husker ikke hvem jeg har smakt (en med hasselnøtt tror jeg!?!) og den var iallefall utrolig deilig :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...