mandag 2. januar 2012

Plastic Not-So-Fantastic

Mitt nyttårsfortsett for 2012 er å redusere min bruk av plastikk (det, og være mer tålmodig ;) Så enkelt, allikevel så vanskelig.


Planeten vår kveles av plast. Kan du tenke deg å leve en hel dag uten å bruke plastikk i en eller annen grad? Ganske umulig?


Hver dag blir vi utsatt for giftinge kjemikalier fra plast gjennom luft, vann, støv, mat og bruk av skjønnhetsprodukter. Visste du forresten at det er plast i tyggegummi?


Vet du hva plast er laget av? Jepp, det er laget av råolje. Det tar mer enn 17 millioner fat med olje for å lage nok plast for å møte USAs etterspørsel etter vann på flaske. Det er nok drivstoff til 1 million biler i ett helt år. Og dette er kun i USA, og innebfatter heller ikke all plast brukt for å lage flasker brukt til shampo, kremer, munnvann eller andre produkter som bruker plast.


Resirkulere? Ja klart det, men det kreves store mengder drivstoff og rent vann, så igjen kaster vi bort to dyrebare naturressurser når vi resirkulerer plast.


Faktisk er plastposer forbudt i 25% av verden. Det petrokjemiske produktet er også en farlig giftkilde hvis det forbrennes. Når bosset blir forbrent i friluft, slippes store mengder dioksiner og furaner fri. 
Plastavfall fører til mange problemer, blant annet:

 • Vi arbsorberer plast i kroppene våre. Noen av disse stoffene gir helseskader som kan være hormonforstyrrende, kreftfremkallende, føre til overvekt, migrene, diabetes, leverproblemer og magesår bare for å nevne noe.
 • Plast er ikke nedbrytbar, men brytes ned til mindre partikler. Det tar flere hundre år for naturen å bryte ned kun en plastflaske. Plasten brytes ned til mindre partikler som igjen tiltrekker seg giftige kjemikalier og blir i ordets rette forstand, giftpiller. Skadene på det maritime livet er enorme. Fisk og annet liv i sjøen spiser igjen disse giftpillene, og slik ender også plasten opp i maten vår. 
 • Flytende plastavfall kan overleve tusener av år i vann, og opptrer som transport for fremmede arter som kan ødelegge og forstyrre den naturlige biologien og leveområder.
 • Plast som blir gavd ned i bossfyllinger lekker giftige kjemikalier som sprer seg i grunnvannet
Bare 10-15% av alle plastflasker blir resirkulert. Store deler av de restende flaskene ender opp i havet. Problemet er blitt så stort at det er faktisk et navn for denne miljøtrusselen;  The Great Pacific Garbage Patch. 
The Great Pacific Garbage Patch er et område med boss som ligger i Stillehavet. Størrelsen er estimert til å være på størrelse med staten Texas. De sirkulærer bevegelsene har ført til at boss flyter i stor sirkel. Mesteparten av dette er plast. Det finnes slike store sirkler med boss i alle verdens hav.


De 5 store boss sirklene


Plastflasker 

En albatross i Stillhavet med det faktiske mageinnholdet.

Boss fra the Great Pacific Patch


Se denne skremmende videoen fra the Great Pacific Garbage Patch. Sannheten er at menneskehetens avhengighet av plast er skremmende!

Det kan virke overveldende å skulle kutte ut plast totalt. Begynn i det små. Det kan være vanskelig å bli helt grønn over natten. Men du kan jo begynne med å bruke handlenett i stedet for handleposer neste gang du går i butikken! 

5 kommentarer:

 1. DET var en tankevekker ja..

  SvarSlett
 2. Det er ikke meningen å drive skremselspropaganda, men sannheten er at det ganske skremmende. Jeg er imponert over "plastikkfortsettet" ditt - LYKKE TIL! Jeg gleder meg til å følge utviklingen! :)

  SvarSlett
 3. Plastikk ja. Fysj. Visste du at dette er et stort problem på Kreta? Det er noen få bukter på nordkysten av Kreta der strømningene gjør at plast fra Middelhavet kommer rett inn på stranda. Det er helt forferdelig. Dersom du går ut i vannet for å svømme, får du straks plastposer og remser viklet rundt armene. Ekkelt og så unødvendig.

  SvarSlett
 4. Vi bruker forresten nesten alltid handlenett når vi er i butikken. Men en følge av dette, er at vi ofte går tom for plastposer til søppel og resirkulering... En litt uforutsett bieffekt. Men heldigvis (?) har vi naboer som ikke er like flinke til å bruke handlenett, så vi går ofte opp til de og får plastposer der.
  Har også lest det du har skrevet om palmeolje. Vi bruker ingen ferdigprodukter så vi får nok ikke i oss mye av det, men jeg var ikke klar over at det var så utbredt i kosmetikk- og hygieneprodukter. Noe å tenke på.

  SvarSlett
 5. Har aldri vært på Kreta, men kan levende forestille meg hvordan det er...
  Et lite tips: i stedet for plastposer til boss, kan dere bruke biobags som er 100% nedbrytbare. Jeg har kjøpt mine på Rimi, så jeg går ut i fra at de fleste dagligvarebutikker har dem, De inneholder heller ikke skadelige stoffer og kan derfor også brukes til å lagre mat :)
  Palmeolje er kosmetikkbransjens skitne hemmelighet. Har brukt mye tid på å finne hygiene- og kosmetikkprodukter som ikke inneholder palmeolje. Ingen lett, men heller ikke umulig oppgave! :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...